Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. December 19. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Devizahitelek: a kormány megfontolt lépést tervez

Devizahitelek: a kormány megfontolt lépést tervez

A kormány a Kúria döntése után sem enged céljaiból, el akarja érni a devizaalapú jelzáloghitelek kivezetését a hazai pénzügyi rendszerből.Jelenleg is értékeli a kormány a Kúria hétfői jogegységi határozatát, a saját devizahiteles lépésével pedig valószínűleg megvárja az Európai Bíróság döntését − mondta Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a kormány a bírósági döntés után sem enged céljaiból, el akarja érni a devizaalapú jelzáloghitelek kivezetését a hazai pénzügyi rendszerből. Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerint ugyanakkor miután a problémát sem a bankok, sem az ügyfelek érdekképviseletei, sem a bíróságok nem tudták megoldani, a devizahitelek kérdése a kormányra maradt. Épp ezért a kabinet a következő ülésein ismét tárgyalhat a devizahitelesek megsegítését célzó különböző gazdasági modellekről, a közigazgatási tárca pedig ezután öntheti jogszabályi formába az esetleges változtatásokat - írja a Napi Gazdaság.

Mindkét kormányzati képviselő jelezte: a Kúria döntése több kérdésre nem adott választ, Rétvári szerint ugyanakkor ezek közül az egyoldalú kamatemeléssel kapcsolatos kérdésben − ahol a Kúria is az Európai Unió Bíróságának döntésére vár − csak tavasszal születhet döntés. (Varga Mihály az árfolyamrés kérdésében a luxemburgi testületet jelölte meg illetékesként, ám a testület ilyen irányú kérdést nem kapott a magyar bíróságoktól.) Az átmeneti helyzetben a kormány is minden érintettnek az árfolyamgát igénybevételét javasolja a terhek csökkentésére. Arra a kérdésre, hogy az esetleges kormányzati szerepvállalásnak lenne-e forrása, Varga Mihály arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2014-es költségvetésben 220 milliárd forint körüli tartalék áll rendelkezésre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk