Városlista
2021. augusztus 5, csütörtök - Krisztina

Hírek

2017. December 07. 13:03, csütörtök | Helyi
Forrás: PH

DEBÜTÁLÁSÁRA KÉSZÜL AZ EGER VÁROSI IFJÚSÁGI KÓRUS

DEBÜTÁLÁSÁRA KÉSZÜL AZ EGER VÁROSI IFJÚSÁGI KÓRUS

Eger „Európa Kulturális Fővárosa 2023” pályázata nem csupán a város évezredes, meglévő értékeire épít, hanem újfajta eszközökkel kíván a művészetet értő, a kulturális értékek iránt érdeklődő és nyitott, befogadó közönséget építeni. Ebben a munkában kiemelt fontosságú a látásra, befogadásra nevelés.

A zenei nevelés meghatározó eleme a kóruséneklés, melyben a zenei ízlésformáláson túl komoly jelentősége van a közösségi nevelésnek, az együttműködési készség fejlesztésének. A közös éneklés élménye, a próbák átélése pótolhatatlan érték a tolerancia kialakításában, s így a teljes, egészséges lelkületű ember fejlődése szempontjából is.

Egerben a Farkas Ferenc Zeneiskola, a Dobó István Gimnázium, az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános Iskolája, a Balassi Bálint Általános Iskola Tinódi Sebestyén Angol-magyar Kéttannyelvű Tagiskolája és a Lenkey János Általános Iskola - karöltve az Egri Szimfonikus Zenekarral - elkötelezett a zenei nevelés ügye mellett. Vallják, hogy az együtt zenélés fenti formáját nem lehet elég korán kezdeni, hiszen ez teszi lehetővé, hogy a gyermekekben természetes módon kialakuljon egyfajta kulturális érzékenység, igényesség.

A kórusmozgalom hazánkban és Egerben is nagy hagyományokkal rendelkezik, így van mire építeni. Így örömmel közöljük, hogy 2017-ben, Eger „Európa Kulturális Fővárosa 2023” pályázatához kapcsolódóan, 100 gyermekkel megalakult Eger Város Ifjúsági Kórusa. Az együttes fellépései reményeink szerint nem csupán a helyi és országos, hanem az európai zenei palettát is színesíteni fogják. A kórus tagjai közül néhányan már közreműködtek Kodály Zoltán: Székely fonó c. művében, s a zenei világnap apropóján a város több pontján is találkozhattunk velük.

December 11-én a fiatalok az Egri Szimfonikus Zenekarral együtt a könnyűzene felé veszik az irányt, és önálló műsorszámokat adnak elő a Kepes Intézetben a „Xmas Swing” koncerten.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Augusztus 05. 18:02, csütörtök | Sport

A csütörtöki magyar érmesek és pontszerzők

A tokiói nyári olimpia csütörtöki magyar érmesei és pontszerzői (az első hat között végzettek):

2021. Augusztus 05. 17:02, csütörtök | Sport

Moszkviccsal a ZEG Rallyshow-n

Igazi Historic kuriózumot láthatnak a ZEG Rally Show-ra kilátogató autósportot szeretők, ugyanis Nagy Tamás leporolta az idén 57 éves Moszkvics 403-t.

2021. Augusztus 05. 16:05, csütörtök | Kék hírek

Több százakat vertek át internetes csalók

Mobilházeladás ürügyén több száz embertől csalt ki százezreket az a három gyanúsított, akit Budapesten fogtak el a rendőrök - tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-t.

2021. Augusztus 05. 15:09, csütörtök | Belföld

Merkely: a második-harmadik hullámhoz hasonló már nem lesz

A koronavírus második-harmadik hullámához hasonló már biztos nem lesz - mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár Facebook-oldalán csütört