Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Február 22. 17:16, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Csicskáztatták rabtársukat, újabb büntetést kaptak érte

Csicskáztatták rabtársukat, újabb büntetést kaptak érte

Zárkatársukat zsaroló fogvatartottak ügyében hozott ítéletet a Balassagyarmati Törvényszék. A korábbi ítéletet az ügyészség fellebbezésére súlyosbítva, mindkét vádlottra három év nyolc hónap fegyházbüntetést szabott ki.

A 28 és a 33 éves elítélt 2015 májusában kezdte meg büntetése letöltését. A büntetés-végrehajtási intézetben közös zárkában voltak elhelyezve további négy elítélttel együtt, majd melléjük került a későbbi sértett is – erről a Nógrád Megyei Főügyészség helyettes vezetője tájékoztatta pénteken az MTI-t.

Sziliné Séber Anita elmondta: új társukat napi rendszerességgel bántalmazták, és megfenyegették, hogy ha erről bárkinek is beszél, rajta és családtagjain bosszút fognak állni. A vádlottak fenyegetései és rendszeres bántalmazásai a sértettben komoly félelmet keltettek, azokat a nevelőknek sem jelentette. A két férfi ezt kihasználva arra kényszerítette őt, hogy utasításaikat hajtsa végre, mosson, takarítson rájuk, és saját pénzén élelmiszert, dohányt vásároljon nekik.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség kényszerítés bűntette miatt emelt vádat a két elítélttel szemben 2016 júniusában.

Az első fokon eljárt Balassagyarmati Járásbíróság a vádlottakat bűnösnek mondta ki folytatólagosan, társtettesként elkövetett kényszerítés bűntettében, és ezért egyiküket, mint visszaesőt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra, míg többszörös visszaeső társát 2 év fegyházbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. Megállapította a bíróság, hogy a vádlottak feltételes szabadságra nem bocsáthatók.

A főügyész-helyettes közölte: az ítélet ellen az ügyész a kiszabott büntetés súlyosítása érdekében jelentett be fellebbezést. A másodfokon eljáró ügyész ezt fenntartotta, mivel álláspontja szerint a vádlottak cselekménye zsarolásnak minősül.

A Balassagyarmati Törvényszék az ügyészi fellebbezést alaposnak ítélve a vádlottak cselekményét társtettesként, folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntettének minősítette, és mindkét vádlott esetében a szabadságvesztést 3 év 8 hónap fegyházbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra súlyosította. Mivel a vádlottak e büntetésből feltételes szabadságra nem bocsáthatók, azt teljesen egészében le kell tölteniük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.