Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Január 09. 01:10, szerda | PR

Biztos érdemes elvállalni az adóstárs szerepet?

Biztos érdemes elvállalni az adóstárs szerepet?

Adóstársnak vagy kezesnek kértek fel? Jól nézzünk utána a feltételeknek, mielőtt beszállunk, mivel nem kevés kockázatot vállalunk fel ezekkel a szerepkörökkel, a barátság vagy rokoni kapcsolat nevében.

Az adóstárs behozása nyerő pozíciót teremt

A bankok előnyben részesítik azokat a szerződő feleket, akik adóstársat tudnak felmutatni. Van olyan pénzintézet, ahol nem is lehet ezt a lépést elkerülni, például egy adott hitelösszegen felül. Érthető, hiszen az ő kockázatukat csökkenti egy bevont plusz ember.

Ha nincs egy ügyfélnek elegendő igazolható jövedelme egy adott összeg lekéréséhez, akkor gyakori, hogy bevonnak egy adóstársat. A Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató (JTM), amit az MNB jelentetett meg, útmutatót adhat ahhoz, mekkora hitelt vehetünk fel. Jó tudni, hogy októbertől szigorodott ez a szabályozás. Bár megjegyzendő, a bankok ennél bonyolultabb számítás alapján adják meg ezt az összeget.

A legidősebbek mellé kötelező

A magas kort elért hitelfelvevők mellé is szükséges egy fiatalabb adóstárs, aki még egy adott életkor - mondjuk 70 vagy 75 év - alatt lesz a törlesztési periódus végén
Aki élettársi vagy házastársi közösségben él, annak a partnere automatikusan adóstárssá avanzsál. Ha ezt el szeretnénk kerülni, akkor meg kell előznie a hitelkérelmet egy vagyonmegosztásnak.
Ez még nem minden, az adósnak igazolnia kell, hogy a hitelt kizárólag saját vagyonából fogja fizeti, és a fedezetül szolgáló ingatlanon nincs másnak sem tulajdon-, sem jelzálogjoga.
Ugyanitt a haszonélvezőként bejegyzett személyeket nem lehet kihagyni a hitelfelvételből.



A szingliket szigorúbban kezelik

Arra azonban számítsunk, ha nem partnerünkkel együtt igényelünk lakáshitelt, kevesebb esélyünk lesz, mintha párral állítunk be. Ez utóbbi eset ugyanis nagyobb biztonságot jelent a banknak, és nagy eséllyel inkább megítél egy ugyanakkora hitelösszeget.

Hogy miért? Az adóstárs gyakorlatilag maga is adós. Késedelmes fizetés esetén 90 napot követően elkezdődhet a behajtás, őnála is. Az elmaradt törlesztők esetén a kamatok és egyéb költségek fizetésére is kötelezhető ez a fél, emellett a teljes tartozásért felel.


Kétféle kezességről beszélhetünk

A kezesnél elvileg csak akkor kezdődik el a behajtás, ha az adósnál már sikertelenül próbálkoztak, tehát ennyiben előnyösebb a helyzete. A készfizető kezesség viszont azt jelenti, ha késedelmes a fizetés, azonnal őnála jelentkezik a hitelező, tehát ez az adóstárshoz hasonló pozíció.
Záró megjegyzésként: legyünk tudatában annak, hogy mind az adóstárs, mind a kezes az egész vagyonával felel a felvett hitelért. Gondoljuk meg tehát alaposan, hogy jószándékúan ‘beugrunk-e’ mondjuk volt osztálytársunk vagy unokaöcsénk hitelfelvételébe.
A forint alapú lakáshitelek persze nem jelentenek akkora kockázatot, mint a régebbi svájci frank hitelek, de egy rövid kamatperiódusú kölcsön okozhat meglepetéseket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 25. 13:57, hétfő | PR

Raktározás, logisztika területén dolgozol Eger környékén? Ezért szerezz targoncás jogosítványt!

A targoncás jogosítvány már önmagában is sok munkalehetőséggel kecsegtet.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.