Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Január 04. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Belföldi befektetők finanszírozták Magyarországot

Belföldi befektetők finanszírozták Magyarországot

A december végi adatok még nem ismertek, de az már korábban látszott, hogy a lakossági állomány növekedéséről szólt 2013 az adósságfinanszírozásban. Az intézmények számára értékesített állampapírok közül a forint- és devizakötvények állománya növekedett számottevően, de utóbbi már részben az idei évre való felkészülést szolgálta - írja a Napi Gazdaság.

A Napi Gazdaság számításai szerint 2013-ban az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) összesen 5635,3 milliárd forint értékben adott el forintalapú állampapírokat a piacon. Ez persze nem jelenti azt, hogy ennyivel nőtt az adósság, hiszen a kibocsátások nagy része lejáró papírok refinanszírozását jelentette. A legnagyobb tételt, 2570 milliárdot a három hónapos diszkontkincstárjegyek tették ki, melyeket jellegükből fakadóan év közben többször meg kellett újítani. Az év második felében érződött az, hogy az ÁKK teljesítette éves célját, hiszen például a három hónaposok heti aukcióján a korábbi 50 milliárdról 40 milliárd forint környékére fogták vissza az értékesítést.

Az éves nettó kibocsátásról egyelőre nincsenek adatok, mivel az adósságkezelő várhatóan csak január második felében közli a decemberi statisztikát, azonban az már az első tizenegy hónapban is látszott, hogy főleg a lakosságnak szánt állampapírok és a kötvények állománya növekedett. A diszkontkincstárjegyek esetében például a november végi 1921,1 milliárd forintos állomány mindössze 15 milliárd forinttal volt magasabb, mint 2012 végén.

A forintkötvények esetében az év első tizenegy hónapjában 361,3 milliárd forint volt a növekedés, míg a lakossági állampapír-állomány a 2012 végi 986,6 milliárd forintról tavaly novemberre 1639,2 milliárdra emelkedett. Jórészt ez a két tétel finanszírozta a költségvetés 620 milliárd forintra tervezett hiányát. A lakossági állomány növekedése egyébként azért kedvező jel, mert ezzel gyakorlatilag a teljes költségvetési deficitet a háztartások finanszírozták. Az egyetlen bökkenő, hogy esetükben az átlagos hátralévő futamidő alig egy év, a korábbi hírek szerint az ÁKK már dolgozik ennek kinyújtásán új termékekkel.

A devizafinanszírozásban a kormány tartotta magát ahhoz a célhoz, hogy az új kibocsátások csak devizalejáratokat finanszírozzanak, ennek ellenére november végéig majdnem ezermilliárd forinttal nőtt a központi költségvetés devizában fennálló adóssága. Ennek egyik oka a Prémium Euró Magyar Államkötvény (PEMÁK) nem várt népszerűsége. Ebből a termékből az éves finanszírozási tervben 113 milliárd forintot várt az ÁKK, azonban novemberig majdnem 600 milliárd forint volt az állománynövekedés.A devizaadósság emelkedésének másik oka, hogy novemberben kétmilliárd dollár értékben adott el devizakötvényeket az ÁKK.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.