Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Április 09. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Beindulhat a települések szekere

Beindulhat a települések szekere

Öt év alatt ötvenmilliárd forintot oszt ki az állam a jól gazdálkodó települések között. Az adósságkonszolidációban részt nem vett települések fejlesztésekre költhetik az állami dotációt, így dömpingszerűen indulhatnak el a 2000 lakosságszám alatti, felelősen gazdálkodó önkormányzatok esetében a fejlesztések - írja a Napi Gazdaság.

Öt év alatt 50 milliárd forintot kíván szétosztani a kormányzat ezen települések között. Az összeg nagysága elfogadható, és a kompenzáció is, mivel az elmúlt időszak takarékos gazdálkodása következtében éppen a beruházások maradtak el. Ugyanakkor ezen kistelepülések nem mindegyike gazdálkodott valóban felelősen – mondta a Napi Gazdaságnak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. Az elnök szerint a gazdaságosságnak ugyanis az iparban, mezőgazdaságban, kereskedelemben van értelme, a közszolgáltatásokban nincs. Utóbbi esetében a valós költségek összehasonlításának van jelentősége, valamint a feladatok volumenének és azzal párhuzamosan a beletett pénzügyi eszközök vizsgálatának. A közszféra akkor sem tud rosszul gazdálkodni, ha saját bevétele szinte nincs, mivel a rátestált feladatot a jogszabályváltozások következtében egyszerűen más látja el. Az elnök szerint ugyanakkor a tavalyi kedvezőbb államháztartási hiányadat ismeretében érdemes lett volna ezt a támogatási összeget egy összegben folyósítani, mert így hatékonyabban valósulhattak volna meg a beruházások. A 2000 fő feletti önkormányzatok a maradék összegből nagyon kicsi részt kaptak meg, azt is szelektálva – tette hozzá az elnök, aki számára érthetetlen, hogy miért így történt. A kistelepülések után a maradék összeget arányosítva kellett volna elosztani, ehelyett azonban pár önkormányzat részesült támogatásban (38), többségük azonban nem (120).

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint az adósságkonszolidációval és a fejlesztési támogatások odaítélésével egyensúlyba került a magyarországi önkormányzati rendszer. Gödöllő polgármestere szerint ugyanakkor a célzott fejlesztési támogatásokat, amelyeket a kormány határozata szerint egyebek között bölcsődék, utak és járdák javítására lehet csak fordítani, érdemes lenne kibővíteni az állami tulajdonú, de önkormányzati üzemeltetésben álló iskolákra vonatkozó beruházási, fejlesztési célokra is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk