Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Július 19. 20:07, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Basescu: Románia engedély nélküli akciót hajtott végre egy másik ország területén

Basescu: Románia engedély nélküli akciót hajtott végre egy másik ország területén

Románia engedély nélküli akciót hajtott végre egy másik ország területén - jelentette ki Traian Basescu államfő pénteken azzal kapcsolatban, hogyan hozták vissza az országba Omar Hayssam, korábban Romániában élő szíriai üzletembert, akit távollétében húsz év börtönre ítéltek terrorizmusért.

A Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) elnökeként megszólaló Basescu hangsúlyozta: nem tudja megerősíteni, hogy az elítéltet Szíriából hozták román területre, és azt sem, hogy kiadatási egyezmény alapján került az országba.
A román elnök szerint nem véletlen, hogy csak az akcióban részt vevő tiszteknek és nemzetbiztonsági szolgálatoknak mondott köszönetet.
"Egy ilyen műveletet nem lehetett volna végrehajtani egy hét, vagy három hónap alatt. Ez egy nagyon szűk körű csoport több mint ötéves munkájának eredménye" - mondta a román államfő, hozzátéve, hogy az akcióban részt vevő emberek védelme és a nemzetbiztonsági szempontok késztetik arra, hogy ne áruljon el további részleteket.
Arra az újságírói kérdésre, hogy ha nem Szíriából, akkor honnan hozták vissza Omar Hayssamot, Basescu azt mondta: "hát éppen itt van a történet kulcsa: hogyan mondhatnám el, amikor Románia engedély nélküli akciót hajtott végre egy másik ország területén?"
A román-szíriai állampolgárságú Omar Hayssamot három román újságíró - 2005-ben, Irakban történt - túszul ejtésének megszervezésében találták vétkesnek. Az üzletember a vizsgálat idején, 2006-ban elhagyta az országot. A vádlott szökése nyomán a román titkosszolgálatok vezetői és az ország legfőbb ügyésze lemondott tisztségéről.
A román hírtelevíziók pénteken a Szíria és Románia között 2012-ben ratifikált kiadatási megállapodással magyarázták Omar Hayssam Romániába való visszahozatalát.
Az esetet kommentáló Victor Ponta miniszterelnök péntek délelőtt még azt mondta: Romániának nincs kiadatási egyezménye Szíriával, majd egy óra múlva kijavította tévedését. A miniszterelnök azt állította, hogy a CSAT tagjaként minden műveletről tudomása volt, és Omar Hayssamot egy katonai géppel hozták Romániába.
Péntek este Traian Basescu államfő erről is azt mondta: nem tudja megerősíteni, hogy a román légierő gépe részt vett az akcióban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -