Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Január 06. 14:16, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Az új „kajajegyről” döntöttek

Az új „kajajegyről” döntöttek

A fogyasztásra kész ételek, vagyis a hideg ételek vásárlására fordítható Erzsébet-utalványt csak az idén meleg étel vásárlására is el lehet költeni.

Járulékmentesen havi 5 ezer forintért, a kormányzat azért döntött így, hogy zökkenőmentes legyen az új cafeteria-rendszerre való átállás – mondta Guller Zoltán, az utalványt kibocsátó Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) Kft. ügyvezető igazgatója az új cafeteria-rendszert bemutató sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

Az utalványokat a januári fizetéskor, február elején kaphatják meg azok a munkavállalók, akik ilyet igényeltek, eddig mintegy 600 ezren. Az ügyvezető igazgató hozzátette: a megrendelések száma folyamatosan nő. Mint mondta, eddig 17 ezer elfogadóhellyel állapodtak meg, cél, hogy ez a szám a tavaszra elérje a 20 ezret. Guller Zoltán elmondta: az igénylők 83 százaléka 5 ezer forint értékben, 10 százalék ennél alacsonyabb, 7 százalék ennél magasabb értékben igényelt utalványt.

Mint mondta, a gyártás a szükséges tempóban halad, azt a Pénzjegy Nyomda Zrt. végezi. Az utalvány papíralapú lesz, de tervezik az elektronikus kártyás verziót is – mondta.

Garancia

Az ügyvezető igazgató elmondta: megállapodást kötöttek már a CBA-val, a Cooppal, a Reál áruházlánccal, intenzíven tárgyalnak többek között a Mollal is. Szavai szerint minden olyan kereskedelmi lánccal folytatnak tárgyalást, amely elősegíti az országos lefedettséget.

Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára megjegyezte: a korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy bizonyos áruházaknál nem volt kontroll arra, hogy az étkezési jegyet valóban élelmiszerre költötték-e a vásárlók, ezért az Erzsébet-utalvány kibocsátója most garanciát szeretne az elfogadóhelyektől.

Az elfogadóhelyek által fizetett jutalék 3-6 százalék. Az utalványok begyűjtésével kapcsolatos többletterhet vállaló elfogadóhely kedvezményben részesülhet, így az alacsonyabb jutalékot kell fizetnie – ismertette a NÜSZ Kft. ügyvezető igazgatója.

Guller Zoltán elmondta: az Erzsébet-utalvány bevezetése mellett a NÜSZ Kft. felel az üdülési csekkek zökkenőmentes kivezetéséért is. Ennek érdekében a 2012. január elseje utáni érvényességi dátummal rendelkező csekkek lejárati dátumát december végéig meghosszabbították. Az ilyen csekkek értéke 10,929 milliárd forint.

Szép-kártya

Körtvélyesi László miniszteri biztos elmondta: a Széchenyi-pihenőkártya (Szép-kártya) három alszámláját szálláshely-szolgáltatásra, vendéglátásra és rekreációra lehet fordítani, de az utóbbi kettőt szálláshely-szolgáltatásra is igénybe lehet venni.

Meleg étkezésre évi 150 ezer forint, rekreációs szolgáltatásra 75 ezer forint, szálláshely-szolgáltatásra pedig 225 ezer forint áll rendelkezésre a Szép-kártya keretében.

A miniszteri biztos elmondta: december 31-én a Szép-kártya elfogadóhelyek száma meghaladta az ötezret, a tervek szerint az év közepére a 20 ezret is el fogja.

Kopócsy Andrea, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint a Szép-kártya várhatóan több belföldi vendéget generál majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során