Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. November 19. 09:50, péntek | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Az iskolások rendszeres teszteléséről döntött a cseh kormány

Az iskolások rendszeres teszteléséről döntött a cseh kormány

Csehországban mostantól február végéig heti rendszerességgel tesztelni fogják az általános és a középiskolák összes tanulóját - döntött pénteken a kormány.

Robert Plaga oktatásügyi miniszter a kormányülés után azt írta a Twitteren, hogy a tanulókat november 22-től kezdődően minden hétfőn antigéntesztnek vetik alá. A tesztelés költségeit az egészségbiztosítók állják.

A kormány november elsejétől visszamenőleg ismét bevezette az úgynevezett válságtáppénzt azok számára, akik a járvány alatt koronavírusos betegről, illetve karanténban lévő személyről fognak gondoskodni. Ők megkapják alapkeresetük 80 százalékát, amit napi 370 koronás (5180 forintos) állami támogatás egészít ki - jelentette be Jana Malácová munkaügyi és népjóléti miniszter. Ez az intézkedés azonban csak azután lép életbe, hogy a parlament is jóváhagyta és az államfő aláírta. Malácová bízik abban, hogy mindezt gyorsított eljárásban is meg lehet tenni.

A cseh kormány már korábban úgy döntött, hogy megszigorítják a koronavírus-járvány elleni óvintézkedéseket, és hétfőtől kezdve bevezetik az úgynevezett bajor modellt, amely a Covid-mentesség igazolására nem fogadja el a teszteket.

Andrej Babis kormányfő a közszolgálati televízióban már korábban azt mondta: ennek az intézkedésnek az érvényesítése nem teszi szükségessé a szükségállapot kihirdetését. A kormány korábban a bajornál szigorúbb osztrák modell bevezetését mérlegelte, de miután ehhez jogi szakértők egy része szerint a szükségállapot kihirdetésére lenne szükség, lemondtak róla.

"Hétfőtől kezdve a szolgáltatások terén és a tömeges rendezvényeken csak a teljes beoltottság, illetve a gyógyultság igazolását fogadják el" - mondta Babis. Ez a magyarázat szerint azt jelenti, hogy a be nem oltottak ezentúl nem vehetnek igénybe bizonyos szolgáltatásokat, és nem vehetnek részt a tömeges akciókon.

A tesztek közül a jövőben a közéletben csak a PCR-teszt lesz elfogadható. Aki csak az oltás első dózisát kapta meg, annak a szolgáltatások igénybevételéhez vagy a tömegrendezvényen való részvételhez még egy PCR-tesztre is szüksége lesz. Az egészségbiztosítók havonta öt PCR-teszt költségeit fogják állni.

A kormányfő a sajtótájékoztatón ismételten az oltás fontosságára hívta fel a figyelmet. Szerinte ez elsősorban abban mutatkozik meg, hogy kevesebben kerülnek kórházba, és enyhébb a betegség lefolyása is.

A 10,7 milliós Csehországban eddig 6,23 millióan kapták meg a vakcina mindkét adagját, 590 ezren pedig már a megerősítő, harmadik adagot is. A vakcina első adagját 250 ezren vették fel. A napi oltások száma 45-50 ezer között mozog.

A cseh kórházakban jelenleg 4750-en fekszenek koronavírusos megbetegedéssel, közülük az orvosok mintegy 600 állapotát minősítik súlyosnak. A Covid-19 betegség szövődményeiben eddig összesen 31 879-en hunytak el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése