Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2013. December 06. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az internet nem felejt

Az internet nem felejt

Középiskolásoknak szóló, interaktív osztályfőnöki órákból álló programot indít a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Az internet nem felejt címmel. Január közepétől az országban összesen harminc középiskolába látogatnak el a foglalkozások vezetői, és intézményenként mintegy száz gyermeknek tartanak interaktív órát – jelentette be sajtótájékoztatón Balatoni Monika, a KIM államtitkára.

Rendkívül gyorsan fejlődik az internet, ezt a folyamatot nem lehet, de nem is kell megakadályozni – mutatott rá a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. A másfél órás foglalkozásokon a diákok szembesülhetnek azzal, hogy milyen adatokat tesznek közzé az interneten, ezen belül a közösségi oldalakon, s akár ezzel jogsértéseket, bűncselekményeket követnek el.

Az internet egyrészt a kényelmünket, a gyors információcserét szolgálja, de komoly probléma, hogy a fiatalok a közösségi oldalakon élik mindennapi életüket. Az okostelefonok elterjedésével ez a folyamat megállíthatatlanná vált, csak a tudatos internethasználattal, annak megtanításával lehet ésszerűen csinálni.

Balatoni Monika példaként ismertette, a világon ma 172 millióan nézik meg naponta a Facebook-profiljukat, 4,7 milliárd percet töltenek a közösségi oldalon, és 250 millió fotót töltenek fel. Egy felmérés szerint a szülők mindössze 7 százaléka úgy nyilatkozott Magyarországon, hogy el tudja képzelni, hogy az internet zaklatás fóruma lehet, 70 százalékuk úgy vélte, hogy a közösségi oldalon kötött ismeretségek nem veszélyesek és a gyerekek 53 százaléka ismerkedett már meg a Facebookon keresztül – hívta fel az államtitkár a figyelmet arra, hogy a szülők tájékoztatása is elengedhetetlen.

A fiatalok sokszor kegyetlenek egymással, nem gondolnak bele a zaklatás súlyosságába és abba, hogyan tudják ellehetetleníteni a másik életét. Ezért fontos felhívni a figyelmet a személyes jogaink, valamint a szellemi tulajdon védelmére, amelyeknek megsértése jogkövetkezménnyel járhat.

A közösségi oldal a felhő alapú szolgáltatást alkalmazza, amit a magyar jog nem tud kezelni. Tehát az itt történő különböző sérelmek a magyar jog számára nem követhetők, így jogkövetkezménnyel nem büntethetők. Ezt azon oldalról nagyon jól tudják, akik az internetet, mint felületet kapcsolatépítésre, később zaklatásra használják – mutatott rá Balatoni Monika a további veszélyekre.

Életünk későbbi szakaszában is probléma lehet a korábban feltöltött fénykép vagy videó: a munkáltatói oldalról a HR-esek 90 százaléka megnézi a leendő munkavállaló Facebook-profilját, s 70 százalékuk utasított már el munkavállalót a közösségi oldalon látottak miatt. Az internet tehát tényleg nem felejt, ugyan profilt lehet törölni, de az adatok soha nem vesznek el – mutatott rá az államtitkár.

A KIM mellett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is indított programot a gyermekek jogainak védelme érdekében. A Kulcs a net világához címmel két kiadványt is megjelentettek, amelyek elérhetőek a hatóság honlapján keresztül. Péterfalvi Attila beszámolt arról is, hogy egy hivatalból indított hatósági vizsgálatuk során mintegy hétezer-ötszáz kiskorú regisztráltat találtak az internetes társkereső oldalakon. Az egyes szolgáltatók kérésükre azonnal törölték a kiskorúak adatait, míg mások nem működtek együtt a hatósággal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 14:08, szerda | Belföld

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint -

2024. Május 15. 09:21, szerda | Belföld

Jelentősen csökkent az építőipar termelése is

2024 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.