Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Június 07. 13:28, szerda | Helyi
Forrás: PH

AZ EGERBEN BEKÖVETKEZETT FELHŐSZAKADÁSRÓL

AZ EGERBEN BEKÖVETKEZETT FELHŐSZAKADÁSRÓL

Az Egerben 2017 június 6-án, kedden, rövid idő alatt leesett hatalmas mennyiségű csapadék a város több pontján okozott jelentős problémát.

A katasztrofavedelem.hu tájékoztatása szerint „Egert és térségét érintette legsúlyosabban az esőzés. A vihar miatt több mint félszáz bejelentés érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítására, összesen huszonhat esetben avatkoztak be a tűzoltók.” Mindez azért is történt, mert kedden 5 óra leforgása alatt több mint 70 mm eső zúdult a városra, ennek jelentős része kb. egy óra alatt, egy jégesővel kísért, extrém felhőszakadás keretében érkezett meg. Egerben 750 mm az éves, átlagos csapadékmennyiség, így könnyen kiszámolható, hogy június 6-án több mint egy havi (nagyjából 33 napi) eső (és jég) zúdult a városunkra.

Mit tett a város?

A Városgondozás Eger Kft. a lakosokkal együtt, valamint egy külső vállalkozó bevonásával, bobcattel és más munkagépekkel végezte a takarítást az Imola Lakópark sárral elöntött utcáiban, egészen a késő esti órákig. Az önkormányzati vállalat konténeres autókat biztosított a munkagépek folyamatos kiszolgálására. A cég emellett homokzsákokat szállított a helyszínre, valamint - hathatós külső segítséggel - újabb homokzsákokat töltött meg, melyeket (kb. 22.30-ig) eljuttattak az érintett helyekre. A Városgondozás Eger Kft. az említett helyszínen, június 7-én, szerdán tovább végzi a sármentesítést a bobcat géppel. Az Íj utcában - bejelentés alapján - vízóra aknákból szivattyúzzák ki a felgyülemlett vizet.

A társaság a mai napon (minden e feladatra átvezényelhető munkavállalójával) a városban található víznyelő rácsokat takarítja, illetve a viharkárok mielőbbi felszámolásán dolgozik. A közterületeken – túlóra terhére - seprős autók működnek, melyek – az előírt menetrendtől függetlenül - a bejelentések és a városban tapasztaltak alapján legkritikusabb területeken végzik a kármentesítést. Külön tehergépjármű gyűjti a nagyobb méretű, letört fagallyakat. A Csiky utcában szerdán, a délelőtt folyamán megindult a tömegközlekedés.

Az Imola Lakópark utcáiról és a sárról

Az Íj utcától keletre magasodó Almagyar-domb oldalában jellemzően szőlőművelést folytatnak. A szőlősorok közötti talaj laza, iszapos szerkezetű. Az aszfaltúthoz történő rácsatlakozásnál „rácsos áteresz” gyűjti össze a vizet és vezeti azt az Íj utcai, zárt csatornába. Az alapvető gondot tehát a meg nem épült belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer mellett a külterületről bezúduló csapadék okozza. Ezek a területek nincsenek Eger Önkormányzatának tulajdonában, így azok vízelvezetésének megoldása a szőlőterületek tulajdonosainak kötelessége lenne.

Ezen kívül az érintett belterületi ingatlanok is valamennyien magánszemélyek tulajdonában vannak. A már kiépült csapadékvíz-elvezető rendszerek folyamatos karbantartásáról folyamatosan gondoskodik a város.

Az itt lakók biztonságérzetének növelése, a lakóingatlanok védelme érdekében Eger Önkormányzata 2016. szeptemberében megtette a feltétlenül szükséges beavatkozást a területen: az Íj utcától keletre - magánterületen - egy övárkot alakíttattunk ki. Ez az árok a szőlőkből a házak felé folyó esővizet gyűjti össze, és vezeti az Íj utcai víznyelőhöz. Természetesen egy ilyen műszaki megoldás csak ideiglenes lehet, hiszen víznyelő kapacitása kicsi, nagyobb esőzésnél a víz az utcán átfolyva, a mélyebben fekvő ingatlanokat veszélyeztetheti. Szélsőséges esetekben a Vécsey völgy vízelvezető árkait is terhelheti a lezúduló csapadék. Sajnálatos, hogy az elkészült övárkot - feltételezhetően az érintett magánút tulajdonosa - rövid időn belül betemette (!), veszélyeztetve ezzel a csapadékvíz biztonságos elvezetését.

A lakók biztonsága érdekében folyamatosan keressük a helyzet hosszú távú rendezésének megoldását. A jogi lépések megtétele mellett a még meg nem épült belterületi- és a külterületi csapadékvíz-elvezető rendszer kialakítása az elsődleges cél. A megnyugtató rendezéshez alapvetően szükséges az anyagi források biztosítása, emellett tárgyalásra van szükség a Hegyközséggel is. Meggyőződésünk, hogy a szőlőtulajdonosok együttműködése nélkül nem lehet megnyugtatóan rendezni ezt a helyzetet, miközben hasonló, áradás-szerű esőre minden évben, akár többször is számítani lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.