Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2016. Június 30. 12:12, csütörtök | PR

Az automata kávéfőző olyan, mint egy jó focimeccs

Az automata kávéfőző olyan, mint egy jó focimeccs

Nagyon sokféle automata kávéfőző van a piacon, nehéz dolga van annak, aki most döntött úgy, hogy feldobja a kávézásait és befektet egy gépbe.

Mondhatnánk, hogy a bőség zavara jelentkezett a kávéfőzők terén, hiszen annyi típus és fajta van, hogy néha inkább azt mondjuk, hogy jobb volt amikor nem volt ekkora a választék. Természetesen nem volt jobb, egyszerűen csak arról van szó, hogy nehéz átlátni a helyzetet és az ajánlatokat. A választáskor érdemes komolyan átnézni melyik kávéfőző milyen technikával nyeri ki a kiváló folyadékot a babszemekből. Itt az EB, reméljük, hogy látunk majd olyan jó focimeccset, mint amilyen jó kávét ihatunk ezekből a kiváló masinákból. Az automata kávéfőző különbségeiről a bestbyte.hu szakemberei mondtak véleményt.

A kávét nem csak a koffeintartalma miatt érdemes fogyasztani. Aki nem szereti a kávét, az biztos, hogy nem ivott még jó kávét, és az is biztos, hogy nem tudja, miről maradt le. Egy igazi fekete, vagy egy krémes, tejes cappuchino – attól függ, ki mit kedvel – kiválóan elindítja a napot, vagy feldobja a délutáni találkozót, vagy éppen lezár egy beszélgetést. A kávézás nem csak megszokás, nem csak rutin – legalábbis nem szabad engednünk, hogy azzá váljon. A kávézás művészet, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan kell kávézni. A kávézásnak meg kell adni a módját, azt pedig csak egy automata kávéfőző segítségével lehet. De nézzük, mik közül válogathatunk, ha egy jó feketére vágyunk.

Jelentős eltérések vannak a különféle kávékészítési módszereket és technikákat illetően, ez pedig a kávéfőzőtől is számít, pedig ha belegondolunk, minden esetben az őrölt kávébabszemből és a vízből készül az ital. Ismerjük a hagyományos, jó régre visszanyúló kotyogót, a filteres és kapszulás kávéfőzőket és az eszpresszógépeket is.
Mivel a legelterjedtebb kávé az eszpresszó, így a legelterjedtebb automata kávéfőző is az eszpresszót készítő gépek – amelyeknek szintén több változata van.
Az eszpresszó a szűrőtartós kávéfőzőből születik meg. Az eszpresszó működésének lényege, hogy nagy nyomással préseli át a kávén a vizet, így minden íz és illat átkerül a kávébabszemből a szürcsölhető feketébe. Az eszpresszó gép nem forralja fel a vizet, nem készít belőle gőzt – mint a kotyogós – hanem 88-92 fokra melegíti és 9-10 bar nyomással préseli át a darált kávészemeken. És hogy miért lett „gyors” (espresso olaszul gyorsat jelent) a neve? Mert csak 25-30 másodperc kell, hogy elkészüljön a kedvenc, aromában és ízben is gazdag, erőteljes kávé.

Az eszpresszók kávéfőzők egyik jellegzetes fajtája a teljesen automata változat, ami azt jelenti, hogy a kávészemeket kell behelyezni a gépbe – nem pedig az előre őrölt kávét –, amely frissen darálja, megfőzi és „kitölti” nekünk a z italt – nekünk tulajdonképpen 3 mozdulat a kávéfőzés: berakni a kávészemeket, megnyomni egy dombot, és elhelyezni a csészét. A negyedik mozdulat a csésze szájhoz emelése.
Az eszpresszó mellett a kapszulás automata kávéfőző gép is igen elterjedté vált. A kapszulás gépek egyesíteni próbálják az eszpresszók, az automata és a podos gépek előnyeit. A keverékből egy elég jó kávé születik, bár sokszor a gép minőségétől is függ, hogy milyen italt kapunk Míg eszpresszó kávéfőző gépet ritkán látni az otthonokban, a kapszulások egyre elterjedtebbek a háztartásokban. Ezek a gépek jobb minőségű kávét készítenek, mint a kotyogós, de mégsem annyira drágák, mint az eszpresszógépek. Középkategóriáról van szó tehát. Ennek a gépnek a lényege, hogy egy kapszulában található a tömörített kávé. Ennek a kávéfőzőnek a csele abban rejlik, hogy míg a kávét elkészítő gép nem annyira drága, ha belegondolunk abba, hogy mennyit kell költeni a kávékapszulákra, akkor már sokkal több a költség, mintha belefektetnénk egy eszpresszó gépbe, vagy ha megelégednénk a kotyogóssal.
Fogyasszunk most el egy jó feketét!

Címkék: kávé, kávéföző

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 25. 13:57, hétfő | PR

Raktározás, logisztika területén dolgozol Eger környékén? Ezért szerezz targoncás jogosítványt!

A targoncás jogosítvány már önmagában is sok munkalehetőséggel kecsegtet.