Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Július 06. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: orientpress

Az ÁSZ 2013. második félévi ellenőrzési terve

Az ÁSZ 2013. második félévi ellenőrzési terve

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke 2013. július 3-án átadta az ÁSZ 2013. második félévi ellenőrzési tervét Jakab Istvánnak, az Országgyűlés alelnökének. A következő hat hónapban kiemelt törvényi és stratégiai feladat a 2014. évi költségvetési törvénytervezet véleményezése, illetve a 2012. évi zárszámadás ellenőrzése. Folytatódnak a témacsoportos önkormányzati ellenőrzések, pártokat ellenőriz az ÁSZ, valamint eddig ellenőrizetlen területek is górcső alá kerülnek.

Az Állami Számvevőszék ellenőrzési tevékenységét az intézmény elnöke által jóváhagyott ellenőrzési terv alapján végzi, amelyeket az ÁSZ féléves tervezési ciklusonként hoz nyilvánosságra. Az ÁSZ negyedik alkalommal készített féléves időszakot átfogó ellenőrzési tervet, az úgynevezett gördülő tervezés módszerének alkalmazásával. Ez hatékonyabb, eredményesebb és társadalmilag hasznosabb ellenőrzések lefolytatását teszi lehetővé. A következő hat hónapos ellenőrzési tervet Domokos László ÁSZ elnök, Jakab Istvánnak, az Országgyűlés alelnökének adta át.

Domokos László: az ÁSZ rajta tartja a szemét az adófizetők pénzén és a nemzet vagyonán

A találkozón Domokos László hangsúlyozta: „Az Állami Számvevőszékről szóló új törvény véget vetett a következmények nélküli ellenőrzések időszakának, így a számvevők munkája immár ténylegesen is hozzá tud járulni a magyar közpénzügyi rendszer megújításához.” Az ÁSZ elnöke hozzátette: „Az ellenőrzési témákat úgy választottuk ki, hogy a rendelkezésre álló erőforrásainkat a lehető leghatékonyabban használjuk fel, és munkánk a lehető legnagyobb mértékben javítsa a közpénzfelhasználás, illetve a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás minőségét.”

Mint mondta: „Az Állami Számvevőszék rajta tartja a szemét az adófizetők pénzén és a nemzet vagyonán, így az idei második félévben is oda megyünk ellenőrizni, ahol a leginkább szükség van a számvevők szakmai alapon álló, pontos és elfogulatlan munkájára.” Domokos László rávilágított: „Az ÁSZ alapos tervezés és kockázatértékelés alapján választja ki az ellenőrzési témákat és minden esetben figyelembe veszi a jelentések országgyűlési és társadalmi hasznosításának igényét.” Az ÁSZ kiemelt stratégiai feladata, hogy ellenőrzésein keresztül támogassa az Országgyűlés és a bizottságok törvényalkotói munkáját.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke az eszmecserén kiemelte: az elmúlt években érdemi és rendkívül hatékony együttműködés jött létre az Országgyűlés és az Állami Számvevőszék között. Ennek köszönhetően az ÁSZ jelentősen hozzájárult a törvényalkotói munkához, a jelentései új törvényekben hasznosultak. Jakab István hozzátette: olyan összhang alakult ki a két intézmény között, amely eredményesen támogatja a magyar közpénzügyi rendszer rendbetételét.

Fókuszban a központi költségvetés és az eddig ellenőrizetlen területek

2013. második félévében az Állami Számvevőszék kiemelt törvényi és egyben stratégiai feladata a Magyarország 2014. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat véleményezése, valamint a 2012. évi költségvetés végrehajtásának ellenőrzése. Utóbbihoz kapcsolódóan folytatódnak az úgynevezett ráépülő ellenőrzések, többek között sor kerül a Bíróságok, az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság, a Gazdasági Versenyhivatal, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, a Magyar Államkincstár, az egyes agrárkutató intézetek és génmegőrzési intézmények, illetve a Wekerle Sándor Alapkezelő ellenőrzésére.

Az ÁSZ stratégiai célkitűzése, hogy a közpénzfelhasználás eddig nem ellenőrzött területeit is lefedje ellenőrzéseivel. Így kerül sor a területi nemzetiségi önkormányzatok, a gazdasági kamarák és az ESZA Nonprofit Kft. működésnek és gazdálkodásának ellenőrzésre.

Önkormányzatok, pártok és egyetemek ellenőrzése

A második félévben tovább folynak az önkormányzatok vagyoni, pénzügyi helyzetét, valamint belső kontrollrendszerét értékelő témacsoportos ellenőrzéseink. Folytatódik a helyi nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodásának, illetve az önkormányzati többségi tulajdonú gazdasági társaságok közfeladat-ellátásának ellenőrzése is.

Új ellenőrzési feladatként jelentkezik a második félévi ellenőrzési tervben három párt (a Magyar Szocialista Párt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Lehet Más a Politika) és alapítványaik 2011-2012. évi gazdálkodásának törvényességi ellenőrzése. Ezek mellett a fővárosi önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek 2013. évi megosztásáról szóló önkormányzati rendelet felülvizsgálata, a felsőoktatási intézmények (állami és egyházi fenntartású egyaránt), továbbá az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok közfeladat-ellátásának ellenőrzése kapott helyet új ellenőrzési feladatként a tervben.

Az Állami Számvevőszék feladatai meghatározásakor, az ellenőrzési programok kidolgozásakor a törvényi kötelezettségek teljesítése mellett arra törekszik, hogy a közpénzfelhasználás minél szélesebb körét fogja át ellenőrzéseivel, és ennek során azonos szempontok szerint értékelje az egyes szervezetek tevékenységét.

A 2013-as év második félévi ellenőrzési tervét teljes terjedelemben elérheti a www.asz.hu weboldalon a „Tervek” menüpont alatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk