Hírek
2012. Szeptember 17. 07:16, hétfő |
Életmód
Forrás: Matos Lajos, az MTI szakértője írja
Az alkoholfogyasztás szívritmuszavart okozhat

A leggyakoribb szívritmuszavar, amelynek szövődményei súlyos, életveszélyes állapotot jelenthetnek, nem ritkán bőséges alkoholfogyasztás következtében kezdődik.
Egyelőre nem tisztázott, miért okozhat a szeszivás olyan állapotot, hogy a szív össze-vissza ver, de veszélyei miatt ez a kórkép fokozott figyelmet érdemel.
Sokféle ritmuszavar létezik, de legsűrűbben az fordul elő, hogy a szív felső része, a pitvar szabályos összehúzódások helyett remegni, fibrillálni kezd. Ennek az a folytatása, hogy a szívkamra teljesen szabálytalanul ver, és ez néha gyors, nem ritmusos pulzusként érezhető is.
Az igazi veszély az, amikor a pitvarremegés következtében a felső szívüregben véralvadék keletkezik, amely leszakadva valamelyik fontos ütőérbe kerül, és azt elzárva bénulást, sőt halált is okozhat.
A Kaliforniai Egyetemen Gregory Marcust és munkatársait évek óta foglalkoztatja az, hogy a váratlanul, hirtelen elkezdődő pitvarfibrilláció megfigyelések szerint alkoholfogyasztás után kezdődik. A jelenség magyarázata egyelőre nem ismert.
A munkacsoport 223 ritmuszavar miatt kezelt beteg adatait dolgozta fel. Többségüknél az EKG-felvétel pitvarremegést igazolt, a többieknél csak felgyorsuló szívműködési rohamot állapítottak meg. A gondos adatfelvétel igazolta, hogy a pitvarremegés esélyét a szeszfogyasztás négyszeresére növelte, kiváltképp akkor, ha a páciens sokat ivott.
A kutatók azt is megnézték, hogy volt-e különbség a különböző alkoholfélék kedvezőtlen hatása között. A szívritmuszavart legtöbbször sörivás előzte meg. Ennek a ténynek részletes elemzése azt is kimutatta, hogy a bort vagy töményt kedvelőkhöz képest a sörivók fogyasztották a legtöbb szeszt.
Marcus professzor előadása az Európai Szívgyógyászok Társaságának idei kongresszusán hangzott el. A vitában többen kérdezték a jelenség okát, mivel a rendszeres, mértékletes alkoholfogyasztással kapcsolatban bizonyítottnak vehető, hogy egy-egy deciliter bor - leggyakrabban vörös -, ami a mediterrán étrendben a főétkezésekhez tartozik, a koszorúér-betegség megelőzését szolgálja.
Az előadó ezt nem vitatta, de mint mondta: ha valamelyik betegénél alkohol hatására ilyen ritmuszavar alakul ki, annak a továbbiakban teljes alkoholmentességet javasol.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Június 29. 07:54, vasárnap | Életmód
NAV: szombattól már nem hozhatók be szabadon a műtárgyak, régiségek
2025. Június 28. 08:41, szombat | Életmód
Az agrárminiszter szerint jó minőségű a magyar dinnye
A tavalyihoz képest a dinnyeimport mennyisége 51 százalékkal csökkent, ami azt jelenti, hogy a dinnyetermesztők ki tudják elégíteni a hazai igényeket és exportálni is tudnak
2025. Június 27. 07:24, péntek | Életmód
Palkovics László: hamarosan elkészül Magyarország megújított MI-stratégiája
A Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) hamarosan a kormány elé kerülhet Magyarország megújított Mesterséges Intelligencia Stratégiája
2025. Június 27. 07:14, péntek | Életmód
Nagy István: a komló és sörárpa termesztésének komoly jövője van Magyarországon
A magyarországi komló- és sörárpa-termesztésnek komoly jövője van, ugyanis az országban működő sörgyárak képesek a jelenleginél jóval nagyabb mennyiséget is felvásárolni ezekből