Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Február 22. 07:29, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Április végéig tart a felnőttek kompetenciáinak felmérése

Április végéig tart a felnőttek kompetenciáinak felmérése

Április végéig kereshetik a kérdezőbiztosok mindazokat, akik a felnőttek alapkompetenciáit vizsgáló PIAAC felmérésbe bekerültek - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az MTI-t.

Közölték: az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) által koordinált, tavaly szeptemberben indult kutatás a 16 és 65 év közöttiek szövegértési, olvasási, matematikai és informatikai problémamegoldó képességeit, valamint ezek munkaerőpiaci hasznosulását méri fel.

Országosan 127 összeíró 250 helyszínen kezdte el a hatezer véletlenszerűen kiválasztott ember képességeinek a felmérését. A felmérés egy számítógépen kitöltött kérdőívből, valamint számítógépen vagy papíron egyaránt megoldható feladatokból áll, az adatgyűjtésben való részvétel önként vállalt, társadalmi feladat - olvasható a KSH közleményében.

A felnőttkorban végzett képességfelmérésnek számtalan előnye van, az esetenként sok-sok éve megszerzett diploma nem ad pontos képet az egyén képességeiről - idézi a közlemény Janák Katalint, a KSH életminőség-statisztikai főosztályának vezetőjét.

A statisztikai hivatal anyagából az is kiderül, hogy a PIAAC kutatást a tervek szerint tízévenként megismétlik, így láthatóvá válik, hogyan változnak a felnőttek készségei az egyes országokon belül és a többi résztvevő országgal történő összehasonlításban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben