Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2019. Június 16. 05:01, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

A véradás a nyári hónapokban különösen fontos

A véradás a nyári hónapokban különösen fontos

A véradás különösen fontos a nyári hónapokban, hiszen a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek harmada a nyári időszakban történik, ám az ellátást nehezíti, hogy a nyaralások idején nehezebb véradókat toborozni

– figyelmeztetett az ORFK a véradók világnapja alkalmából kiadott közleményében pénteken.

A nyári hónapokban a balesetek hátterében leggyakrabban a kánikula okozta fáradékonyság és a koncentráció hiánya áll, ami hátrányosan befolyásolja a vezetési képességet. A közlekedés legkiszolgáltatottabb résztvevői a gyermekek: a tanítás befejezését követően felszabadultabbá, óvatlanabbá, figyelmetlenebbé válnak, közlekedésük kiszámíthatatlan. A nyári időszakban a közlekedés többi résztvevőjének fokozottan kell figyelnie a gyerekekre.

Hozzátették, a nyár a motorosok főszezonja: a nagy hőségben jellemző a hiányos védőruha, és problémát okozhat a járművek nem megfelelő műszaki állapota.

Magyarországon a folyamatos, biztonságos betegellátáshoz naponta 1600-1800 véradóra és évente körülbelül 390 ezer egység vérre van szükség. A véradásokat szervező hálózat több száz fős, így az Országos Vérellátó Szolgálat napi szinten országosan 60-70 helyszínen biztosítja a véradók számára, hogy élhessenek a segítségnyújtás e formájával.

"Ha megtehetik, segítsenek. Mert minden csepp életet ment. Minden vércsoport fontos valakinek" - áll a rendőrség honlapján olvasható közleményben.

Címkék: baleset, nyár, véradás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.