Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Szeptember 07. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

A tavalyinál enyhébb járványügyi szabályok mellett kezdődött a tanév Horvátországban

A tavalyinál enyhébb járványügyi szabályok mellett kezdődött a tanév Horvátországban

A tavalyinál enyhébb járványügyi szabályok mellett kezdődött meg az új tanév Horvátországban, mintegy 460 ezer diák, köztük 37 ezer elsős számára - írta a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn.

Radovan Fuchs oktatási miniszter a tanévnyitón egy zárai általános iskolában kívánt sok szerencsét a diákoknak, a pedagógusoknak és az igazgatóknak az iskolakezdéshez. Külön kiemelte az elsősöket, akik most először ülhettek be az iskolapadokba, és egyben aggodalmának is hangot adott amiatt, hogy folytatódik a trend, miszerint évről évre kevesebb gyerek iratkozik be az iskolákba.

Reményének adott a hangot, hogy ez az iskolaév járványügyi szempontból kedvezőbb lesz, mint az előző.

A miniszter arról is beszélt, hogy ebben a tanévben enyhébbek lesznek a korlátozások, mint tavaly voltak. Csak ötödik osztálytól kell maszkod hordani a diákoknak, és csak ott, ahol nem lehet betartani a 1,5 méteres távolságot.

A közös helyiségekben ugyanakkor viselni kell - hangsúlyozta. Mindazonáltal hozzátette: azok a tanárok, akik be vannak oltva, nem kell, hogy maszkban adjanak elő az órákon, az oltatlanoknak azonban kötelező.

Az elmúlt 24 órában 184 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 378 ezret. A vírus okozta Covid-19 betegségben az elmúlt napon öt beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8375-re emelkedett. Kórházban 469 beteget ápolnak, 59-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 741 244-en kaptak védőoltást - a jogosultak 42,9, a felnőtt lakosság 51,5 százaléka -, közülük 1 630 465-en már a második adagot is.

A szomszédos Szlovéniában hétfőre 234 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki. A vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt napon egy beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 217-en vannak kórházban, 45-en intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 1 002 204-en kaptak védőoltást, közülük 915 996-an már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 48, illetve 43 százaléka.

Az országban hétfőtől életbe lépett az a rendelet, amely szerint minden olyan személynek rendelkeznie kell oltási vagy gyógyultsági igazolással, illetve negatív teszttel, aki közvetlen kapcsolatba lép más személyekkel, olyan intézményben dolgozik vagy olyan tevékenységet folytat, ahol fennáll a vírus terjedésének veszélye. Ilyen az egészségügy, az oktatás, a szociális ellátás, a kiskereskedelem, a különböző szolgáltatások, a kulturális és vallási tevékenyégek és a sport is. Kivételt képez a sürgősségi ellátás, a béke és a közrend fenntartása, valamint a katasztrófavédelem.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése