Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2021. Február 06. 16:09, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A pozitív tesztek 71 százalékánál azonosították a brit változatot Szlovákiában

A pozitív tesztek 71 százalékánál azonosították a brit változatot Szlovákiában

Szlovákiában a szerda óta elvégzett, pozitív eredményt adó 1360 PRC-vírusteszt 71 százalékánál azonosították a koronavírus nagy-britanniai változatát - írta péntek este a közösségi oldalán a szlovák miniszterelnök.

Igor Matovic közölte: megkérte a Közegészségügyi Hivatalt, hogy vizsgálják felül a laboratóriumokban elvégzett tesztek pozitív mintáit. Az eredmények feldolgozása jelenleg is tart, és még pénteken közzéteszik a végleges eredményt.

A TASR szlovák hírügynökség jelentése szerint a kassai Louis Pasteur Egyetem klinikáján a brit változat aránya még ennél is magasabb, 91 százalék volt.

Az 5,5 milliós lélekszámú Szlovákiában a karanténintézkedések és a széleskörű tesztelés ellenére terjed a járvány, a kórházakban 3560 koronavírusos beteget ápoltak csütörtökön.

A kormányfő szerint korai az iskolák megnyitása, amit egyes szakértők és koalíciós pártok javasolnak.

"A pozitív esetek száma a karantén ellenére nem csökken. Az általános iskolák alsó tagozatának megnyitásával körülbelül 150 ezer szülő megy munkába. A brit variáns rendkívül agresszív (fertőző), több kórházi kezelést és halálesetet okoz. A brit vírus magas aránya azt is jelenti, hogy bármilyen enyhítés a megfelelő védő/kompenzációs intézkedések nélkül a pozitív esetek számát növelné, és csak rosszabbodna a helyzet" - fogalmazott Matovic.

A Covid-19-járványt okozó SARS-CoV-2 vírus Nagy-Britanniában azonosított, B1.1.7 jelű mutációja 70 százalékkal fertőzőbb, mint a korábbi domináns vírustörzs, egyes tudósok szerint 30 százalékkal halálosabb is lehet.

Szlovákiában 259 533 ezren fertőződtek meg a járvány kezdete óta, a halálesetek száma 5050 volt péntek este a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni