Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Január 12. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A párkapcsolatban élők harmadát bántalmazza társa

A párkapcsolatban élők harmadát bántalmazza társa

Milyen a magyar lelkiállapot 2013-ban? Vajon melyik generáció a legboldogtalanabb? - kiderül a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete által ötödször elkészített Hungarostudy felmérésből, melynek eredményeit a decemberben bemutatott Magyar lelkiállapot 2013 című kötet összegzi. Susánszky Éva egyetemi docenst, a kutatócsoport vezetőjét kérdeztük, aki elmondta: kevésbé vagyunk depresszívek, de egyre gyakoribb a párkapcsolati agresszió.

A Kopp Mária által 1988-ban elindított, hétévente megismételt felmérés mindig valamilyen új témára fókuszál, 2002-ben például a középkorú népesség egészségi állapotát vizsgálták, 2006-ban pedig az életminőség lett a központi téma, egy követéses vizsgálat keretében, „ugyanazokat kerestük meg újra, akiket 2002-ben megkérdeztünk” meséli Susánszky Éva. 2013-ban a fiatalok, a család, a gyerekválasztás, a párválasztás képezte a vizsgálat fókuszát.

A felmérés adatai azt mutatják, hogy a depresszió előfordulása nem növekedett. „Az eddigi vizsgálatok 1988 óta mutattak jelentős emelkedést, az elmúlt hét évben nem változott, és a nem változás is egy nagyon jó eredmény” – magyarázza a kutató. A munkahelyi stressz viszont nagy mértékben megnövekedett, a krónikus stressz pedig nagyon befolyásolja az egészségi állapotot. Értékpreferenciákat is vizsgáltak, szignifikáns mértékben emelkedett a fogyasztásra vonatkozó orientáció, a pénzügyi sikerek jelentősége mint érték, és a külső megjelenést is fontosabbnak tartják, mint hét éve.

Eddig korcsoportokkal dolgoztak, most viszont generációs felosztást alkalmaztak, a nemzetközi minták és a Tárki alkotta fogalmak alapján. „A kérdőívekben lévő kérdések alapján próbáltuk elkülöníteni a generációkat, triviális példa erre az internethasználat” – írja le Susánszky, hozzátéve, hogy számtalan egyéb lehetőség is adódott az életérzés megkülönböztetésére. Az idősebbektől a fiatalabbak felé haladva azt látták, hogy egyre pozitívabban értékelik az életminőségüket, de mégsem a legidősebbek a legelégedetlenebbek, hanem a rendszerváltó generáció. A szabálykövetés, a szabályok betartása a fiatalabb generációk számára sokkal kevésbé érték, jobban tolerálják a szabályoktól való eltérést.

A kutatáson belül több mint 600 fiatalt kérdeztek meg párválasztással, párkapcsolatokkal, családalapítással kapcsolatban. A fiatalok döntő többsége nem tartja elavult intézménynek a házasságot, bár a férfiak kevésbé gondolják ezt, mint a hölgyek. A legtöbb fiatal azt mondta, hogy egy stabil párkapcsolat után mindenkinek el kellene gondolkodni azon, hogy házasságra lép, főleg, ha gyerekvállalással is kacérkodnak. „Kitolódik a házasságkötés és a gyerekvállalás, de ez nem magyar sajátosság, viszont igen jelentős demográfiai változás” – emlékeztet Susánszky Éva. Gyerekvállalás terén egyértelműen az anyagiak kerültek előtérbe, ám az első gyereknél ez kevésbé befolyásoló tényező, a második gyereknél már erőteljesen jelen vannak ezek a dolgok.

A kutatásból kiderül, hogy a párkapcsolatban élők 30 százaléka szenved elsősorban lelki, vagy egyéb bántalmazástól. A kérdőív a bántalmazás három szintjét vizsgálja: lelki, fizikai és szexuális bántalmazást, ami a legmeglepőbb, hogy férfiak és nők ugyanolyan arányban jelezték, hogy lelki bántalmazásnak vannak kitéve. „Egy elég szubjektív, ugyanakkor nagyon fontos dolog az, hogyan élem meg a velem történő dolgokat” – véli a kutató, aki szerint természetesen ez egy igen jelentős szám, ám szerinte az emberi kapcsolatok eldurvulását más területeken is látják a kutatásban.

A könyv decemberi megjelenése óta nagy érdeklődést váltott ki, Susánszyék sok helyen megjelentek és szerepeltek kollégáikkal. „Nagyon pozitív előrejelzések vannak arra, hogy használni fogják ezeket az adatokat a döntéshozók, mint ahogy az előző vizsgálatok adatait is alkalmazták” – bizakodik szakértő. Az adatok feldolgozásával még nagyon nagy munka van hátra, mivel ez egy keresztmetszeti vizsgálat, és az ok-okozati összefüggések megállapítása és leírása komoly módszertani probléma, amit nagyon körültekintően kell megtenniük. Remélik, hogy hét év múlva ismét elvégezhetik a felmérést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során