Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Szeptember 29. 13:20, péntek | Helyi
Forrás: ESSD

A megye 20 iskolájának diákjai sportoltak együtt az Európai Diáksport Napján

A megye 20 iskolájának diákjai sportoltak együtt az Európai Diáksport Napján

Biros Péter háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó Heves városban a Hevesi József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában sportolt együtt a gyerekekkel az Európai Diáksport Napján szeptember 29-én.

Idén Heves megye 20 iskolája vett részt a nagyszabású sportnapon.

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) ebben az évben szeptember 29-én rendezte meg az Európai Diáksport Napja (European School Sport Day®−ESSD) magyarországi programjait. A több mint egy évtizede hazánkban életre hívott, de azóta már európai szintű kezdeményezés lényege, hogy a regisztrált iskolákban két órát szervezett körülmények között sportoljanak, mozogjanak a gyerekek. Az egyetlen ajánlott programelem az adott évnek megfelelő futótáv, idén 2017 méter teljesítése volt. A sportnap célja, hogy agyerekek megtapasztalhassák a felszabadult, közös mozgás élményét.

Heves megyében 20, országszerte pedig 1000 iskola vett részt az eseményen.

„Jó érzés volt eljönni Hevesre, és látni, hogy ennyien csatlakoztak itt is a diáksportnaphoz. Az MDSZ képviselőjeként külön örömmel tölt el, hogy épp a szülővárosomban rendezzük idén az Európai Diáksport Napjának egyik kiemelt eseményét. Mivel én itt nőttem föl a környéken, tudom, hogy a dél-hevesieknek minden ide érkező kezdeményezés és program jelent valamit, értéket közvetít. Éppen ezért borzasztóan örülök annak, hogy az itteni diákok is elmondhatják magukról, hogy ők is aközé a közel kétmillió gyerek közé tartoznak, akik idén is a közös mozgást választották szeptember utolsó péntekén Európában” – nyilatkozta Dr. Molnár László, az MDSZ stratégiai igazgatója.

Magyarországon idén három kiemelt helyszíne volt az Európai Diáksport Napjának: Békéscsabán, Hevesen és Budapesten. Biros Péter háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó Heves városába, a Hevesi József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Körzeti Tagiskolájába látogatott el, hogy együtt kézilabdázzon a fiatalokkal. A budapesti gimnazisták Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszóval fociztak, a Békés megyei középiskolások pedig Baji Balázs világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutóval futották le a diáksport napi futótávot.

Biros Péter több csapatba is beállt kézilabdázni, így rengeteg hevesi diák elmondhatta, hogy ma egy csapatban játszott a példaképpel. „Fiatalon sokáig kézilabdázónak készültem, így ma ebbe a sportba szálltam be Hevesen. A srácok nagyon élvezték a játékot, szerintem mindenki dobott gólt, kivéve engem, mert mindig olyan erős védelmet kaptam, hogy nem sikerült a kapuba találni” – mondta el mosolyogva Heves megye büszkesége.

Az MDSZ egy vloggerpályázatot is meghirdetett a program kapcsán: arra ösztönzik a résztvevő fiatalokat, hogy dokumentálják, hogyan zajlott az Európai Diáksport Napja az iskolájukban, és készítsenek róla videoblogot az #ESSD és #BeActive hashtagek feltüntetésével. Az MDSZ szakmai zsűrije által legjobbnak ítélt pályamunkák készítői értékes nyereményekkel lesznek gazdagabbak. A pályázati felhívás elérhető ezen a linken, a részletes játékszabályzat itt olvasható.

Az Európai Diáksport Napja

Az Európai Diáksport Napja (European School Sport Day®) magyar kezdeményezésből közel tíz év alatt nőtte ki magát nemzetközi eseménnyé. 2015-ben Bulgária és Lengyelország csatlakozott, 2016-ban pedig már 20 európai ország mintegy 1,5 millió diákja vett részt a saját iskolájában a sportprogramon.

A sportnap idén is az Európai Bizottság által kezdeményezett, szeptember 23. és 30. között zajló Európai Sporthét (European Week of Sport) keretein belül valósul meg. Az egész Európára kiterjedő kampány arra ösztönzi a kontinens lakóit, hogy ezen a héten mozogjanak minél többet, és azután maradjanak is aktívak az egész évben, sőt, lehetőség szerint egész életükben.

A Magyar Diáksport Szövetség

A Magyar Diáksport Szövetséget (MDSZ) 1987-ben alapították és a legnagyobb magyarországi civil szervezet a diáksport területén. A szervezet fő célja, hogy minél több gyermeket vonjon be sportprogramokba és népszerűsítse az egészségfejlesztő testmozgást. Az MDSZ küldetése, hogy a testnevelés és a sport minden gyermek életének részévé váljon, egész életen át. A szervezet testmozgás és sportprogramokon keresztül támogatja az önkéntesség, valamint a társadalmi befogadás szemléletének erősítését, fejlesztését Magyaroroszágon. A Magyar Diáksport Szövetség állandó kapcsolatban áll szinte valamennyi magyarországi iskolával, és minden évben megrendezi a Diákolimpiát®, amely az egyetlen országos tanulmányi verseny a diáksportban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére