Városlista
2023. szeptember 27, szerda - Adalbert

Hírek

2018. Február 04. 08:18, vasárnap | Helyi

A Macskaárvaház

A Macskaárvaház

Interjú a kápolnai Macskaárvaház Alapítvánnyal.

A tavalyi évben először csak hallottam róla, de aztán egyre több helyen találkoztam ezzel a kifejezéssel, hogy "Macskaárvaház"! Sok cicakedvelő él körülöttem, sokan megkerestek, hogy én mit tudok erről. Sajnos nem tudtam nekik segíteni kérdéseik megválaszolásában ezért felkértem őket, hogy írjanak össze pár olyan kérdést, amire kíváncsiak. Az alábbi kérdéseket közvetítettük a Macskaárvaház Alapítványnak és nagyon segítőkészek voltak és minden kérdésünkre választ kaptunk. Talán ezek a válaszok segíthetnek abban, hogy megísmerjük tevékenységüket.

1.Milyen módon kerülnek a cicák az árvaházba?

A segítségre váró macskák több féle módon kerülhetnek a Macskaárvaházba. Egyrészt a 15 éves macska mentő pályafutásunk legjellemzőbbike, hogy mi találunk bárhol az országban olyan árva, elesett, balesetes, beteg, sérült cicát, akit helyből mentünk, orvoshoz szállítjuk, gyógykezeltetjük. Ha karanténozta az orvos,teszteltetjük és ezután gyógyult, tesztelt állapotban kerülhet az árvaházba. A második leggyakoribb eset, hogy megkeresnek minket, e-mailt írnak, mi, ahogy tudunk reagálunk és ha lehetőségünk engedi akkor felvállaljuk a macska/kák mentését. Ilyen esetben nagy segítség, ha a közvetlen megtaláló, önkéntes valamilyen részt be tud vállalni a macska mentéséből. Szállítást, karanténozást, orvoshoz eljuttatást, gyógykezelés összegéhez hozzájárulást. Volt rá precedens, hogy mi látunk az interneten olyan súlyosan sérült, vagy rendkívül beteg cicát, akin esetleg hosszas hirdetést követően sem segít sem magánszemély sem szervezet, ilyenkor fel szoktuk venni a kapcsolatot a hirdetővel.

2.Csak egészséges, vagy beteg cicákat is befogadnak?

Mind kettő, gyakran vállalunk fel súlyosan beteg vagy sérült állatot amiatt, mivel ebben való segítségben kevesebb ember vagy szervezet mozdul meg. De természetesen egészséges macskát is mentünk. Az esetek nagy többségében azonban teljesen egészséges macska nem kerül hozzánk, általában valamilyen kisebb, egészségügyi problémával mindegyik utcáról mentett cica rendelkezik: fül rühesség, bolha, macskanátha stb.

3.Állatorvosi ellátás biztosítva van?

Természetesen, anélkül nem tudna egy szervezet vagy állatmentő sem működni. Nekünk évek óta állandó állatorvos partnerünk az Alsónémedi Állatorvosi Rendelő.

4.Hogyan keresnek gazdit a cicáknak?

- oldalainkra rakjuk fel a gazdikereső cicákat, leírásukat

- a minket ismerők vagy az ő ismerőseik keresnek meg örökbefogadással kapcsolatban

- éves nagy örökbefogadó napunkon, ez utóbbi a leghatékonyabb

5.Lehet jelentkezni gazdinak, ha igen akkor hogyan?

Természetesen lehet, de szeretjük, hogy ha minden leendő gazdi alaposan átgondolja, hogy valóban akar-e és tud-e felelősségteljes gazdi lenni. Egy cica akár 20-25 évet is élhet jó esetben és addig az állatról mindenféle értelemben gondoskodni kell. Tőlünk csak és kizárólag benti tartásra lehet örökbefogadni macskát. A weboldalunkon fent van az örökbefogadási nyilatkozat, ha valaki annak minden pontját be tudja tartani,bizonyos kérdéseink alapján megfelelőnek tartjuk a macska befogadására - és ami a legfontosabb,ha a leendő gazdi és macska szimpatikus egymásnak - akkor megtörténhet a gazdisodás. Ez után is nyomon követjük a gazdisodott cica életét.

6.Foglalkoznak-e ivartalanítással?

Ez alapvető, rögtön megvizsgáltatunk egy macskát, hogy ivaros-e még/már. Ha igen és kora engedi akkor a lehető leghamarabb ivartalaníttatjuk. Ritkán előfordult, hogy egy éppen ivarossá váló macska gazdisodott volna, akkor ivartalanítási kötelezettséget kell aláírnia a leendő gazdinak.

7.Milyen körülmények között vannak a cicák?

Nálunk elvi kérdés, hogy nincs ketrecben tartás. Kizárólag, ha szükséges a karanténozás akkor, de abban az esetben is nagy testű kutya ketrecben van elhelyezve a mentett cica, maximum 2 hétig, amiben a legnagyobb testű macska is bőven elfér. Egyébként, amikor beköltöznek a teszt eredménye szerinti helyiségben akkor otthonosan berendezett különböző méretű szobáik vannak, fotelekkel, kanapéval, zárt alom tálcával, kaparófával, itató-etető edénnyel, szőnyeggel. Ők bent élnek, télen fűtöttek a helyiségek, be vannak kamerázva, így 24 órában megfigyeljük őket. Amint jó idő van egészen ősz végéig némelyik helyiség kifutóval rendelkezik, ahol szabadon, friss levegőn, napsütésben lehetnek.

8.Mekkora a befogadóképességük?

Jelenleg még próba üzem folyik így nem tudunk még teljes kapacitáson üzemelni, de a meglévő épületben kb. 100 macska befogadására van lehetőség. Később szeretnénk bővülni.

9.Van-e mód támogatást nyújtani civilként az árvaháznak?

Igen, erre nagy szükség is van mivel az idei évig, 2018.-ig magán bevételeinkből és csekély magán adományokból finanszíroztuk az alapítvány tevékenységét. Az elmúlt két év tapasztalata az - amióta Kápolnán megnyitottuk a Macskaárvaházunkat - , hogy sem Egerben, sem a bővebben vett régióban nem található fogadóképes szervezet, aki az árva macskákat el tudja helyezni, gyógyíttatja és ahogy mód van rá örökbe adja.

A támogatásokat a következő módon tudjuk fogadni:

- 2018.-tól (a 2017-es év adózott jövedelme után) az adója 1%-val

adószámunk: 18399680-1-41

- támogatni pénzbeli adománnyal:

Budapest Bank 10103104-10490500-01003001

külföldről:

IBAN számunk: HU1910103104-10490500-01003001

- vagy bármilyen tárgyi adománnyal

10.Facebook elérhetősége, vagy honlapja van-e az árvaháznak?

www.macskaarvahaz.hu

https://www.facebook.com/macskaarvahazalapitvany/

https://www.facebook.com/Macskapcsolat/

D.Á.T.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Július 26. 06:00, szerda | Helyi

Félszáz fürdőben lesz Strandok éjszakája szombaton

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén is megrendezik, július 29-én a Strandok éjszakáját, az országos rendezvényhez félszáz fürdő csatlakozott az ország minden részéből.

2023. Szeptember 26. 12:06, kedd | Külföld

Legmodernebb 5. generációs vadászgépeket venne Románia

A román védelmi minisztérium 6,5 milliárd dollárt fordítana ötödik generációs harci repülőgépek beszerzésére.

2023. Szeptember 26. 12:05, kedd | Sport

Német Kupa - Gulácsi visszatér a kezdőcsapatba

Közel egy év után újra pályára lép Gulácsi Péter, a német labdarúgó-bajnokságban szereplő RB Leipzig magyar kapusa.

2023. Szeptember 26. 12:04, kedd | Belföld

Orbán Viktor a francia Veolia vállalat vezetőjével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök kedden délelőtt a Karmelita kolostorban fogadta Antoine Frérot-t, a Veolia Environnement igazgatótanácsának elnökét és delegációját -