Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Augusztus 07. 22:32, szerda | Belföld
Forrás: MNO

A jegybank visszafizette az IMF-hitelt

A jegybank visszafizette az IMF-hitelt

Teljes egészében visszafizette a 2009-ben felvett IMF-hitelt a Magyar Nemzeti Bank – közölte az MNB honlapján szerdán. A tranzakcióra kedden került sor.

A Magyar Nemzeti Bank augusztus 6-án teljes egészében visszafizette az IMF felé fennálló hitelét, így nincs további hiteltartozása a valutaalap felé – olvasható a jegybank honlapjára felkerült közleményben. A jegybank igazgatóságának korábbi döntése alapján az MNB 2013. augusztus 6-án előtörlesztette az IMF-től 2009-ben felvett hitel még fennálló részét 632,25 millió SDR (mintegy 721 millió euró) összegben. A hitelt 2009. június 25-én vette fel az MNB a devizatartalék növelése céljából 1264,5 millió SDR (mintegy 1443 millió euró) értékben. A hitel visszafizetése 2012 szeptemberében kezdődött el, és mindeddig a tartozás felét törlesztette le a jegybank. Az utolsó törlesztés 2014 júniusában lett volna esedékes.

A lépés eredményeként a nemzetgazdaság egy éven belül lejáró külső adóssága a devizatartalékkal együtt mérséklődött, így a devizatartalék-megfelelés nem változik. Emellett az előtörlesztés kismértékben javítja az MNB kamateredményét – közölte az MNB.

Egy évvel korábban törleszt Magyarország

Ismert, Orbán Viktor Tusnádfürdőn jelentette be: az IMF-hitel törlesztésével kapcsolatban arra utasította a nemzetgazdasági minisztert, hogy – bár csak később járna le a Nemzetközi Valutaalapnak fizetendő kölcsön – még a nyár folyamán végtörlesszen. „Az ehhez szükséges összeg rendelkezésre áll, az elmúlt három évben a magyarok megtermelték ezt a pénzt” – hangsúlyozta akkor a miniszterelnök.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter július 25-én levélben jelezte Reza Moghadam, a Nemzetközi Valutaalap igazgatója felé, hogy Magyarország még az esedékessége előtt, 2013. augusztus 12-éig vissza kívánja fizetni 2008-ban felvett IMF-hitelét.

A Magyar Nemzeti Bank igazgatósága közben úgy döntött, hogy az MNB által felvett, kis összegű fennmaradó IMF-hiteltartozást előtörleszti a kormány hasonló lépésével párhuzamosan.

Ilyet még nem látott az IMF

A Magyar Nemzet hétfői összeállításából az derült ki, hogy olyan gyorsan, méretéhez képest olyan nagy összeget – 2,2 milliárd eurót –, mint Magyarország, még egyetlen európai állam sem végtörlesztett idő előtt a Nemzetközi Valutaalap történetében.

Az IMF-előtörlesztés rövid távon, átmenetileg mintegy 700 milliárd forinttal csökkenti az államadósságot és annak GDP-hez mért arányát is 2,2 százalékkal. Ennek hatására – viszonylag erős forintárfolyam mellett – várhatóan ismét 80 százalék alá csökken a harmadik negyedévben az adósságráta – mondta augusztus elején Borbély László András, az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese. A szakember szerint ha a gazdaság megfelelően növekszik, akkor az év végére a 2012. év végi szint (79,2 százalék) alatt alakulhat az adósságráta.

Címkék: Kormány-gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk