Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. December 04. 14:41, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A hollók ugyanúgy gesztikulálnak, mint az emberek

A hollók ugyanúgy gesztikulálnak, mint az emberek

A tudósok legfrissebb megfigyelései szerint a hollók különösen intelligens állatok, és olyan magatartásformákat mutatnak, amelyeket eddig csakis az embereknél és egyes emberszabásúaknál dokumentáltak.

A csőrüket például úgy használják, mint mi az ujjainkat: rámutatnak tárgyakra és fel is tartják azokat, ha fel akarják kelteni társaik figyelmét.

A tudósok két évet töltöttek el azzal, hogy megfigyeltek egy vad hollócsapatot Ausztriában. Ekkor döbbentek rá arra, hogy a madarak a csőrüket ujjakként használják: rámutatnak vele tárgyakra, hogy odavonzzák társaik figyelmét, sőt fel is mutatják azokat, ha rámutatással nem érik el a kívánt hatást - írja a Nature Communications.

Ezeket a gesztusokat leggyakrabban ellenkező nemű társaik felé mutatták, és a megfigyelések szerint a legtöbb esetben sikerrel is jártak vele: sikerült ugyanis interakcióba lépniük kiszemeltjükkel. Márpedig ez azt jelzi, hogy cselekedeteik tudatosak és jól megtervezettek.

A gesztusok vizsgálatában túl sokáig koncentráltunk kizárólag az emberekre és az emberszabásúakra. Pedig a fenti példából is látszik, hogy amennyiben más fajokra is jobban odafigyelnénk, úgy valószínűleg jobban megérthetnénk, hogy pontosan hogyan is fejlődött ki például az emberi nyelv - mondta Simone Pika, a Max Planck Intézet munkatársa.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: holló, tudósok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során