Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Július 06. 07:24, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

„A föld szeretete jellemzi a magyar gazdákat”

„A föld szeretete jellemzi a magyar gazdákat”

Jász-Nagykun-Szolnok megye mezőgazdasági adottságai kiválóak. A térségben kiváló termőföldek találhatók az időjárást azonban több esetben a szélsőségek jellemzik . A Rádió Orient műsorában Kiss Róbert a fiatal gazdák és a családi vállalkozások nagyobb térnyerésének fontosságát hangsúlyozta. A Földművelésügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, a megye több mint 1200 családi gazdasága közel 92 ezer hektáros területet művel meg.

Magyarország mezőgazdasági ország: minden körülmény adott ahhoz, hogy megfelelő súlyú mezőgazdaság alakuljon ki. Kiss Róbert a Rádió Orient műsorában kiemelte, a jövőben fontos feladat a növénytermesztés és az állattenyésztés közötti egyensúly helyreállítása. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának igazgatója a fiatal gazdák, családi gazdaságok nagyobb szerepvállalásának fontosságát hangsúlyozta.

Jász-Nagykun-Szolnok megye felszíne tökéletes síkság, ennek ellenére a területen igen szélsőséges az időjárás. Az egyenetlen eloszlású csapadék és a napsütéses órák magas száma miatt jellemzőek az aszályos időszakok. Emellett a káros víztöbblet is jelentős károkat okoz a termelőknek. A szeszélyes természeti viszonyok ellenére jó minőségű termőföld található a térségben. Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége a búza- és kukoricatermelés mellett a sertés-, baromfi-, szarvasmarha- és juhtenyésztést, valamint a zöldség- és gyümölcstermesztést emelte ki a megye mezőgazdasági profiljának felvázolásakor.

Kiss Róbert a műsorban a Földművelésügyi Igazgatóság szervezeti felépítését is bemutatta. A hivatal 2 szervezeti egységre tagozódik, a földművelésügyi valamint a vadászati és halászati osztályból áll. Az igazgatóság engedélyezett létszáma 12 fő, ebből11 felsőfokú agrárvégzettséggel és speciális szakképesítéssel rendelkező kollégával működik.

Az igazgatóság tevékenységi köre nagyon szerteágazó – emelte ki a rádió vendége. Kiss Róbert a hatáskörök tömegéből a szakmai tartalmú statisztikai elemzések és megyei jelentések készítését emelte ki. „A mi feladatunk beszámolni az időszerű mezőgazdasági munkák állásáról, a növénykultúrák állapotáról és a várható termés mennyiségéről” - foglalta össze az igazgató.

A Vadászati és Halászati Osztály hatáskörébe tartozik a megyei vadászatra jogosultak, a hivatásos vadászok és a halászati vízterületek nyilvántartásának vezetése, a jogsértések szankcionálása, a vadászvizsgáztatásban való részvétel és az éves vadászgazdálkodási tervtől való eltérés engedélyezése. „Az igazgatóság további feladata, hogy a külföldi vendégvadászoknak vadászati engedélyeket adjon ki. A megye világszínvonalú őzállománnyal rendelkezik, így sok külföldi vadász érkezik hozzánk” - emelte ki a vendég.

A Földművelésügyi Igazgatóság kiemelt feladata a családi gazdálkodások nyilvántartásának vezetése. Kiss Róbert elmondta, a földtörvény változását követően nőtt a családi gazdaságok alapításának igénye. „A megye több mint 1200 családi gazdasága közel 92 ezer hektáros területet művel meg” - hangsúlyozta. Hozzátette, 65 ezer hektárnyi állami termőföld kerülhet haszonbérleti szerződésekkel a termelőkhöz.

A falugazdász hálózat 2010 decemberétől az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatósághoz tartozik. „A kollégák végzik a statisztikai alapadatok begyűjtését, az őstermelői igazolványok érvényesítését, kiadását és visszavonását, valamint a gázolaj jövedéki adó visszaigényléséhez szükséges igazolások kiadását. Emellett az elektronikus, egységes területalapú támogatási kérelmek benyújtásakor is segédkeznek a termelőknek” - foglalta össze a feladatköröket. Az igazgató hozzátette, a falugazdászok a megye mind a 78 településén folyamatosan jelen vannak.

„A föld szeretete jellemzi a magyar gazdákat” - emelte ki a Rádió Orient vendége. Kiss elmondta, a vidéki emberre nem jellemző, hogy parlagon hagyja a termőföldet. A támogatás a búzára és a pihentetett területre összegszerűen gyakorlatilag ugyanannyi, ennek ellenére a gazdák inkább kemény munkával művelik a területet.

A gabonatermesztés tekintetében meghatározó szerepet tölt be Jász-Nagykun-Szolnok megye – hangsúlyozta Kiss. Az igazgató elmondta, az ország búzaterületének 12 százaléka található a térségben. Hozzátette, a termésátlagok idén ugyan elmaradnak a várt átlagtól, mégis közepes termelésre számíthatunk. „A termés mindenképpen ki fogja elégíteni a hazai szükségletet. Emellett az unión belüli, valamint a harmadik országok felé történő értékesítésre is lesz lehetőség” - emelte ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk