Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Február 02. 08:29, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Suppan Gergely: jelentősen csökkenhetnek a vállalati hitelkamatok

Suppan Gergely: jelentősen csökkenhetnek a vállalati hitelkamatok

A február 1. és május 1. között megkötött új vállalati hitelszerződések esetén a bankok önkéntes vállalása alapján 6 hónapig nem számítanak fel BUBOR feletti kamatfelárat, ami jelentősen csökkentheti a vállalati hitelkamatokat, és élénkítheti a hitelek iránti keresletet - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezető közgazdásza az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.

Suppan Gergely felidézte: a banki hitelek szempontjából meghatározó 3 hónapos BUBOR kamata és az azonos lejáratú diszkont kincstárjegy hozama lényegesen szétvált, ugyanakkor a vállalkozások hiteleit a bankok a BUBOR-hoz kötik.

A szakember kiemelte: az NGM és a Magyar Bankszövetség megállapodása alapján a szövetség kéri tagbankjait annak önkéntes vállalására, hogy a február 1. és május 1. között megkötött szerződéseknél nem számítanak fel kamatfelárat.

A vállalatok olyan új hitelszerződéseket köthetnek, amelyek esetében 6 hónapig a várhatóan csökkenő BUBOR-t követi a kamatozás, a 2-4 százalékpontos kamatfelár nem adódik hozzá, így ennyivel olcsóbb lesz a hitel - hívta fel a figyelmet.

Suppan Gergely jelezte: a tárca várakozásai szerint az intézkedés javítani fogja a hitelek iránti keresletet. Ebben bíznak a bankok is, mert a pénzintézeteknek is gond, hogy a magas kamatok miatt kevés hitelt tudnak kihelyezni - tette hozzá.

Az NGM vezető közgazdásza hangsúlyozta, hogy a kamatszint tovább csökken majd. Minden adott ahhoz, hogy a kamatcsökkentés folytatódjon, így idővel nem lesz szükség az intézkedés fenntartására - jelentette ki.

Címkék: gazdaság, hitelezés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk