Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Március 24. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Pénzért változtatható szemünk színe?

Pénzért változtatható szemünk színe?

Egy új, lézeres orvosi beavatkozás segítségével véglegesen megszüntethető a sötét árnyalatú szem. A CNN által megkérdezett pszichológus elmondta, mi állhat a kék szemnek tulajdonított pozitív kisugárzás mögött. A Stroma Medical állítása szerint a beavatkozás sokkal pontosabb annál, hogy zöld hályogot okozhasson, míg nincsenek hosszú távú kutatási eredmények, senkinek nem ajánlaná, hogy a lézer alá feküdjön.

Egy új orvosi eljárásnak köszönhetően a barna szemből véglegesen kék varázsolható – írja a CNN. A Stroma Medical találmánya egy lézeres eljárással pusztítja el a szivárványhártya elülső rétegeiben található barna melanint. A lézeres kezelés alkalmával megbontják a pigmentréteget, majd a szervezet természetes reakcióként maga távolítja el a szövetet. Noha a beavatkozás mindössze húsz másodperc hosszú, a kék szem „előbújására” több hetet is várni kell.

A CNN-nek nyilatkozó orvos elmondta, valójában nem beszélhetünk kék szemszínről, az egyetlen különbséget a barna és a kék szem között egy nagyon vékony felszíni pigmentréteg eredményezi. „Minden barna szem alatt ott a kék” – mutatott rá Gregg Homer. Ha elvesszük a barna pigmenteket, a fény be tud hatolni a szaruhártya-strómába, onnan pedig csak a legrövidebb hullámhossz verődik majd vissza, ami nem más, mint a spektrum kék vége – magyarázta az orvos. Hozzátette, ez a jelenség hasonlít a Rayleigh-szórásra, amelyet a fény hullámhosszánál kisebb tárgyak idéznek elő. A napfény ilyen, a levegőt alkotó gázok molekuláin történő szóródása teszi kékké az égboltot, hiszen a kék fény erősebben szóródik az egyéb frekvenciájú összetevőknél.

Noha az amerikai szabályozó testületektől még nem kapták meg az engedélyt, a Stroma Medical igazgatósága az előzetes tanulmányok eredményeire hivatkozva azt állítja, a beavatkozás biztonságos. Olyan alacsony erejű a lézer, hogy nehéz lenne vele bárminemű sérülést okozni – állítják. Az eljárás során csak a szivárványhártyát érik el, a pupillát és a szem belsőbb részeit, ahol a látásért felelős idegek találhatóak, nem. A körülbelül ötezer dollárba (majdnem 1,3 millió forint) kerülő beavatkozáson ez idáig Mexikóban hét, Costa Ricában pedig húsz páciens esett át.

A CNN által megkérdezett szemorvos ugyanakkor szkeptikus az eljárással kapcsolatban. Az egyik legfőbb aggodalom a szem pigmentjeinek megpiszkálásával kapcsolatban, hogy ezek a pigmentek aztán eltömíthetik az elvezető csatornákat, ami a szemben jelen lévő nyomás megnövekedéséhez vezethet – vélekedett, és hozzátette, ha ez a nyomásnövekedés elég nagy mértékű és elég sokáig fennáll, abból könnyen zöld hályog lehet. A szakember végezetül elmondta, bár a Stroma Medical állítása szerint a beavatkozás sokkal pontosabb annál, hogy zöld hályogot okozhasson, míg nincsenek hosszú távú kutatási eredmények, senkinek nem ajánlaná, hogy a lézer alá feküdjön.

Mindenesetre az biztos, hogy a kék szemnek vannak bizonyos misztifikációi. Ezek vélt vagy valós mivoltáról Meskó Norbert pszichológust kérdezték, a Pécsi Tudományegyetem docensét. Elmondása szerint a kék szem (amely a közép-európai ember sajátossága a világos hajjal és bőrrel egyetemben) pozitív megítélése a nyugati világban, főként Európában jellemző, sem Afrikában, sem pedig Ázsiában ilyenről nincs szó.

A kék szemhez való vonzódás okaként több dolgot is megnevezett a szakember. Az egyik szerint, mivel a világosabb szemszín a fiatalabbakra jellemző (rengeteg felnőttnek is világos, sőt sok esetben kimondottan kék szeme volt gyermekként), a kék szemű embereket olyan tulajdonságokkal vagyunk hajlamosak felruházni, amely főként a gyermekek ismérve. Ezek bizonyos élethelyzetekben vonzóak lehetnek.

Egy másik magyarázat a biológiára helyezi a hangsúlyt és a szemgyűrűt állítja a középpontba. Az ugyanis a szem egyik különösen vonzó jellegzetessége és összefügg tulajdonosa jó fizikai kondíciójával, egészségességével, jól mutatja a szervezet energiahatékonyságát. Ez pedig azért releváns, mert a szemgyűrű sokkal látványosabb egy világosabb szem esetében, mint egy sötétebbnél.

A pupilla is jó kiindulópont a jelenség megértéséhez. Társalgás közben ugyanis ennek mérete önkéntelenül változik: ha pozitívak vagyunk a beszélgetőpartnerrel kapcsolatban, kitágul, ha távolodni próbálunk tőle, összeszűkül. Ez persze a mimikával ellentétben tudatosan észrevehetetlen, viszont – a szakember meglátása szerint – a világosabb szeműek itt is megkülönböztetett helyzetben vannak, hiszen a pupilla méretének változása könnyebben követhető egy kék szem esetében, mint egy sötétbarna vagy egy fekete szemnél.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal