Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Szeptember 16. 05:00, szombat | Bulvár
Forrás: mti

Ősi indián kenu maradványait hozta felszínre az Irma hurrikán

Ősi indián kenu maradványait hozta felszínre az Irma hurrikán

Ősi, fatörzsből vájt kenu maradványait hozta felszínre az Irma hurrikán a floridai Brevard megyében a tengerparti lagúnarendszer mélyéről.

Az Állami Régészeti Hivatal floridai irodájának szóvivője a helyi clickorlando.com portálnak elmondta, hogy már dolgoznak a 270-320 kilogramm súlyúra becsült kenu helyreállításán.

Az ősi vízi járművet Randy Lathrop cocoai lakos fedezte fel, barátainak így számolt be a Facebookon a leletről: "a szemétkupacok között vettem észre, még mielőtt elszállították volna az összes többi hulladékkal, amelyet a vihar összehordott" - írta.

Az Indián folyó nevű tengerparti lagúnarendszer mélyén található történelmi vagy régészeti jelentőségű tárgyak az állam tulajdonában vannak - közölte a hivatal szóvivője.

A ciprustörzsből vájt kenut Lathrop akkor vette észre, amikor a parton kerékpározva szemlélte a hurrikán pusztításának nyomait.

"A szeméttelepen végezhette volna, mindenféle törmelékhalmok alá temetve. Örülök, hogy megmenthettük ezt a történelmi darabot" - tette hozzá a Facebook-posztban, ahol leírta, hogy a szemetet eltakarító markológép már éppen közeledett a kenuhoz, amikor észrevette.

A régészeti hivatal szóvivője szerint a kenut még vizsgálják, ám már felfedeztek rajta festékmaradványokat és egyszerű szögek nyomát, valamint megállapították, hogy valószínűleg eltemetve feküdt a meder alján, nem érintkezett vízzel.

Fotó: illusztráció

Címkék: indián, irma, kenu, lelet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.