Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Augusztus 09. 10:00, csütörtök | PR

Mit lépjünk a lakáshitel kamatváltozásokra?

Mit lépjünk a lakáshitel kamatváltozásokra?

Hosszú ideje vártunk rá, és most kézzelfoghatóan elindult a lakáshitelek kamatszintjének emelkedése. Nem minden bank érvényesítette a változtatást, még megtaláljuk az alacsony kamatokat is -

- de több pénzintézet már igazodott a változáshoz.

Semmi sem tart örökké

Az elmúlt években paradicsomi állapotok uralkodtak a hazai hitelek piacán: rendkívül kedvezőek voltak az ajánlatok, mivel az irányadó kamatszintet az Magyar Nemzeti Bank igen mélyen stabilizálta.
Most pár hét alatt sokat változott a pénzügyi klíma. Minden fórumon és cikkben figyelmeztetik az érdeklődőket, hogy máshogy kell belefogni a lakáshitel felvételébe. A változás természetesen az egyéb - lakásfelújítás célú és más kölcsönök - kondícióira is igaz.
Az MNB ugyan nem módosította a kamatszintet, de más pénzügyi folyamatok abba az irányba hatottak, hogy több banknál is emelkedtek a THM-ek. Egyes bankok, így az Erste 20-30 bázisponttal növelték júniusban a kamatokat. Ennél jobb hír - bár más köröket érint - hogy az állampapírpiaci hozamok is emelkedésnek indultak.
A változás oka, hogy a sokáig alacsonyan levő referenciakamatok minden országban egy idő után mozdulni szoktak felfelé. Ídehaza már egy évvel ezelőtt figyelmeztetett arra a Jegybank, hogy nem tart örökké az 5-7 százalékos THM-mel felvehető lakáshitelek korszaka.

Mire érdemes odafigyelni?

Mivel a kamatok és így a THM-ek növekedése nem fog megállni egy alacsony szinten - ezt senki sem biztosítja - a stabilabb megoldások felé érdemes elmozdulni. Azaz olyan lakáshitelt érdemes keresni, ami vagy végig fix, vagy hosszú távon, például 5, 10 éven át fixált kamatozású.



Így elkerüljük, hogy belekerüljünk egy kamat-hullámvasútba, és gyakori időközönként emelkedjen a havonta fizetendő összeg.

Az olcsó, gyakran változó hiteleket érdemes kiváltani

Ha pedig eddig gyakran változó kamatozású hitelünk volt, igencsak ajánlott kiváltani egy végig fixált hitellel. Főleg azoknak lehetnek újszerűek a most induló folyamatok, akik azt tapasztalták az elmúlt években, hogy nem fixált kamatú hitelüknek jobbak lettek a törlesztőrészletei. Most az ellenkező folyamat fog beindulni. Hiszen mi lesz, ha minden félévben felfele fog menni a kamat?
Nem árt tudni, hogy ma a lakáshitelt törlesztők a fizetésük negyedét fizetik be a havi részletekbe, ha az átlagos fizetést és a legátlagosabb törlesztőt nézzük. Ez egy olyan szint, aminek az emelkedésével senki sem járna jól. Érdemes tehát odafigyelni, hogy alakul a havi törlesztőrészletünk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 25. 13:57, hétfő | PR

Raktározás, logisztika területén dolgozol Eger környékén? Ezért szerezz targoncás jogosítványt!

A targoncás jogosítvány már önmagában is sok munkalehetőséggel kecsegtet.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről