Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Január 24. 10:45, kedd | PR

Minden, amit tudni akarsz a jelzálogról

Minden, amit tudni akarsz a jelzálogról

Sokszor esik szó a jelzálogról, és számos esetben kulcsfontosságú a léte vagy nemléte. Vajon eleget tudunk róla? Mi is ez valójában, és ami talán a legfontosabb: hogyan szabadulhatunk meg tőle?

Amikor hitelre vásárolunk ingatlant, a bank ad nekünk pénzt, viszont arra az esetre, ha nem tudnánk a végtörlesztésig eljutni, tehát kifizetni kamatostól a hitelt, be kell, hogy biztosítsa magát. Ennek a legkézenfekvőbb módja, ha a tulajdonunkba került ingatlanra tart igényt arra az esetre, ha mi nem fizetnénk.

Így jelzálogot jegyeztetnek be az adott ingatlanra, ami akkor ‘kerül le’ róla, ha eleget tettünk a törlesztési kötelezettségeinknek, és búcsút intünk a hitelt nyújtó banknak.
A jelzálog tehát egy szerződési biztosíték, és a bank jegyezteti be az illetékes Földhivatalnál, miután a kölcsönszerződésbe bekerült ez a kitétel, vagy külön szerződés született erről az eljárásról.

Mindez egyébként nincs ingyen az ügyfélnek, 12 600 forintos szolgáltatási díjat számol fel ezért a hivatal. A jelzálogot nem lehet megkerülni, abszolút érvényű jogilag, mindenkire érvényes.

Miénk is, meg nem is, amíg ki nem fizettük

Amikor hitelbe veszünk ingatlant, a bank mindig kérni fogja a jelzálogot. Emellett az elidegenítési és terhelési tilalmat is, amely biztosítja, hogy ne adhassuk el a lakást, és ne vehessünk fel rá másik hitelt.
A Földhivatalban a tulajdoni lapra is rákerül ez az információ, így nem adható el az otthonunk a végtörlesztésig. Elvileg előfordulhat, hogy így is eladhatjuk az ingatlant, ha a hitelező hozzájárul ahhoz, hogy valaki átvállalja a hitelt; ám erre nem érdemes érdemes számítani, a bankok a legritkábban engedik ezt meg.

Mi történik, ha nem törlesztünk megfelelően?

Ha a pénzintézet nem elégedett az adós teljesítésével, akkor értékesíti - konkrétan elárverezi - az ingatlant, és az ebből befolyt összegből kártalanítja magát. Ez nem hangzik túl barátságosan, de ha nem lenne ez a biztosíték, és nem így tenne a hitelező, elég hamar csődbe menne a vissza nem kapott milliók miatt, és akkor kölcsönök sem lennének.

Egy apróság, amivel nem árt tisztában lenni. A hitelt nekünk adja a bank, és nem a lakásra vesszük fel, az ingatlan a hitelező szempontjából csak a biztosíték. Ha bármi történik vele, mi akkor is ugyannyival fogunk tartozni.

A legfontosabb, hogy rendesen törlesszünk - bizonyára így fog történni -, és akkor törli a Földhivatal a jelzálogot az ingatlanról. Ezt a változtatást nekünk kell kezdeményeznünk. Maximum 30 napig tarthat el a törlés folyamata, azaz nem kérhető egyik napról a másikra, ez a lakás, ház eladása esetén lehet, hogy nem lesz mellékes.

Címkék: jelzálog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 25. 13:57, hétfő | PR

Raktározás, logisztika területén dolgozol Eger környékén? Ezért szerezz targoncás jogosítványt!

A targoncás jogosítvány már önmagában is sok munkalehetőséggel kecsegtet.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.