Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Március 15. 09:57, péntek | Belföld
Forrás: mti

Március 15. - Történész: nagyszerű volt a reformok gondolata

Március 15. - Történész: nagyszerű volt a reformok gondolata

A reformkor maga nem volt nagyszerű, de a reform gondolata, hogy változtassák meg az országot, igen

- mondta Katona Csaba történész az M1 péntek reggeli műsorában, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 171. évfordulója alkalmából.

A forradalom kitörése előtt Magyarországon a nemes és a nem nemes nem volt egyenlő a törvény előtt, nem volt közteherviselés, nem volt önálló magyar kormány, sajtószabadság - közölte.

Mindezt ma egy európai működő demokráciában evidencia - tette hozzá, megjegyezve, hogy a reformkor legjobbjai ezen alapelveknek igyekeztek érvényt szerezni.

Létrejött például az Országgyűlés, ahová már nem követeket küldtek, hanem képviselőket, lett önálló magyar kormány, eltörölték a jobbágyság intézményét, megkezdődött a közteherviselés kialakítása, nemzeti bankként kezdett működni a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank, létrejött az önálló magyar pénz, a Kossuth-bankó - sorolta a történész.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.