Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. November 01. 10:07, szerda | Helyi
Forrás: MagyarorszagKul

Ma Mindenszentek ünnepe van

Ma Mindenszentek ünnepe van

Mindenszentekkor és Halottak Napján is az eltávozott lelkekre emlékezünk.

“Van egy nap, amikor kimegy a falu a temetőbe, virággal és fénnyel, ami elmúlik, és békével, szeretettel, ami nem múlik el. Nincs már ezen a napon fájdalom, csak enyhe távoli szomorúság úszik a táj felett, mint maga az ősz bánatos, ködös álomra készülő ragyogása.” – Fekete István

Mindenszentek

Mindenszentekkor az üdvözült lelkekről emlékezik meg a katolikus egyház. Ez az ünnep november 1-én van, ami munkaszüneti nap. A mindenszentek ünnepe a történelem folyamán szorosan összekapcsolódott az ősszel tartott ősi kelta Samhain pogány ünneppel. Úgy hitték, az elmúlt évben meghalt emberek lelkei ezen az éjjelen vándorolnak át a holtak birodalmába.

Az ünnepen a lelkeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék számukra a vándorlást.

A keresztény közösségek egyes településeken a pogány hagyományt követve, szintén ünnepeket rendeztek az elhunyt katolikus szentek tiszteletére.

Halottak napja

A halottak napja keresztény ünnep az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért. Az ünnepet minden évben november 2-án tartják, amely a naptárakban is szerepel.

Halottak napján szinte mindenki gyertyát, mécsest gyújt meghalt szeretteikre emlékezve, és a temetőkbe is nagyon sokan látogatnak ki, hogy virágot vigyenek a sírokra.

A keresztény egyház hivatalosan 998-ban celebrálta először önálló ünnepként a halottak napját, de a liturgiákban már az időszámításunk szerinti 3. századtól megtalálhatók az ünnepre vonatkozó feljegyzések.

Halloween

Sokan szokták hangoztatni, hogy Magyarországon nincs Halloween, mindenszentek van. Valóban nem elterjedt nálunk, de nem felcserélhető a mindenszentekkel. Ugyanis a Halloween egy kelta hagyományból ered. Hajdan jellemzően az angolszász országokban ülték meg, október 31. éjjelén. A kelták eredetileg Crom Cruach istent, a boszorkányok, druidák és démonok istenét ünnepelték Halloween idején, a kelták évfordulóján, bő termést remélve tőle. A Halloween szó óangol eredetű.

A hallow “szent, szent ember” szó és az even, “rég. este” szó összetételéből származik.

Ma ezen az ünnepen leginkább a gyerekek “csokit vagy csalunk” játéka kísérteties beöltözős bulik a jellemzőek, amik egyre inkább világszerte elterjednek.

Forrás: MagyarorszagKul

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.