Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Október 03. 05:00, szombat | Bulvár
Forrás: MTI/fotó:bbc

Közzétették az eddigi legjobb minőségű felvételeket a Pluto holdjáról

Közzétették az eddigi legjobb minőségű felvételeket a Pluto holdjáról

Az eddigi legjobb minőségű felvételeket tette közzé az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) a Pluto holdjáról, a Charonról - írja a BBC.

A New Horizons űrszonda e héten megjelentetett fotóin központi szerepet tölt be a hold, amelyről minden eddiginél nagyobb felbontású, részletgazdagabb és színesebb felvételeket lehet megtekinteni.

A NASA folyamatosan gyűjti be a szonda Pluto melletti történelmi fontosságú elhaladásakor készült fotókat és adatokat. A várakozások szerint a folyamat csupán 2016-ban fejeződhet be, ennek oka a Földtől való hatalmas, mintegy öt milliárd kilométeres távolság okozta lassú információáramlás.

A New Horizons a törpebolygó július 14-i megközelítése óta már mintegy 100 millió kilométert tehetett meg a Naprendszer külső területein haladva.

A kutatók előzetesen attól tartottak, hogy a Pluto átmérőjének alig a felével rendelkező Charon meglehetősen unalmas látvány lesz a törpebolygóhoz képest, ehelyett a felvételek tanúsága szerint rendkívül változatos az égitest felszíne, amelyen kráterek, hegyek, csipkézett északi felvidék és délen sima alföldek is láthatóak.

A hold felszínét a középső területeken látványos mély törések és kanyonok borítják. A kutatók szerint ez arra bizonyíték, hogy az égitestet egy roppant méretű geológiai megrázkódtatás érte valamikor a múltban.

"Úgy néz ki, mintha a Charon egész kérge felszakadt volna" - nyilatkozta John Spencer, a küldetésen dolgozó tudós, aki szerint a felvételeken látottakat leginkább a Marson található roppant méretű Valles Marineris kanyonrendszerhez lehet hasonlítani.

A tudósok szerint a hold déli részén húzódó Vulcan Planum néven emlegetett síkságon jóval kevesebb a kráter, így viszonylag fiatal képződmény lehet. Úgy vélik, hogy a terület viszonylagos simasága önmagában is biztos jele a felszín egykori nagyléptékű újraalakulásának.

A küldetésen dolgozó kutatók szerint elképzelhető az is, hogy egyfajta hideg vulkáni aktivitás, kriovulkanizmus lehet a felelős a látottakért.

"A csapat tárgyalja annak lehetőségét, hogy egy belső vízóceán fagyhatott meg régen, és az ebből következő tömegváltozás vezetett a Charon feltöréséhez, megnyitva ezzel az utat a vízalapú láva felszínre ömlése előtt" - idézi a NASA közleménye Paul Schenket, a houstoni Lunar and Planetary Institute munkatársát.

Címkék: felvétel, Hold, kép, nasa, pluto

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.