Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. November 19. 16:25, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - fotó: MTI

Közel másfél évvel csökkent a mentőautók átlagéletkora

Közel másfél évvel csökkent a mentőautók átlagéletkora

A 2011-es 8,3 évről 6,9 évre csökkent az Országos Mentőszolgálat mentőautóinak átlagéletkora az elmúlt évek fejlesztéseinek és többletforrásainak köszönhetően

– mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára vasárnap az MTI-nek.

Ezzel a mintegy 20 százalékos csökkenéssel a mentőautók átlagos életkora az utakon közlekedő autókénak a felére csökkent, és az idén forgalomba álló újabb mentőautók tovább javítják ezt az értéket – hívta fel a figyelmet az államtitkár.
Felidézte, hogy a 2010 előtt a baloldali kormányok részben az egészségügyet sújtó általános megszorítás, részben pedig a betegszállítás privatizációjának előkészítése miatt az utolsó években lényegében leállították a mentőautó-beszerzéseket. A Fidesz-KDNP kormány ezzel szemben az elmúlt években többletforrásokat biztosított a mentés feltételeinek javítására, ennek köszönhetően 500 új mentőautó állt szolgálatba.

Rétvári Bence emlékeztetett, hogy a jogszabály 13 évben maximálja a mentőautók átlagéletkorát. Az idén beszerzett mentőautók műszakilag és felszereltségükben is korszerűbbek a korábban vásárolt járműveknél.

Annak érdekében, hogy a betegek és a mentődolgozók számára a lehető legjobb, legalkalmasabb mentőautók álljanak rendelkezésre, mintegy 20 ponton módosult a műszaki tartalom, illetve a felszereltség. Az új autók egyebek mellett automataváltóval, hidropneumatikus hordágyasztallal, speciális hordággyal, több megkülönböztető fényjelzéssel és még számos, az életmentést, tehát a betegek és a mentődolgozók biztonságát és a betegellátás minőségét szolgáló elemmel gazdagodtak – ismertette az államtitkár.

Kitért arra is, hogy a béremelések révén a mentősök jövedelme 2018-ban átlagosan 67 százalékkal lesz magasabb, mint 2016-ban volt, emellett a többletforrásokból 30 új mentőállomás épült, és a leromlott állapotú mentőállomások közül 104 újult meg.
Az Országos Mentőszolgálat költségvetését a kormány 2010. óta 22,6 milliárd forintról 39,7 milliárd forintra való emelte, ami 74 százalékos forrásbővülést jelent – mondta Rétvári Bence.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.