Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Február 11. 18:16, hétfő | PR

Jó irodai székkel az egészséges gerincért

Jó irodai székkel az egészséges gerincért

Az ülő életmód nem igazán egészséges, és sok mindent meg kell tennünk, hogy káros hatásait kiküszöböljük. Hatalmas segítség lehet egy ergonomikus szék.

Sokkal több mozgás lenne ideális

Az orvosok a mozgásszervi betegségek számának növekedését az úgynevezett városi életmódra vezetik vissza. Egész egyszerűen túl keveset járunk, inkább az autóban ülve jutunk el A-ból B-be, emellett napközbeni tennivalóinkat sok esetben ülve végezzük.
Az egész napos ülés nem természetes állapot a testünknek, főleg a gerincnek jelent megterhelést. Lehet, hogy azt gondolnánk, az ‘üldögélés’ igazából kímél, pihentet, de ez nem így van: a gerinc állva, illetve fekve tud kiegyenesedni.

A nagymamák, akik öt percre sem ülnek le

Ha belegondolunk, őseink sem a klaviatúra ütögetésével töltötték a napot, hanem nagy távolságokat tettek meg egy nap vadászva, gyűjtögetve. Mi ma már sokszor csak csodáljunk falusi déd- vagy nagyszüleinket, akik reggeltől estig meg sem állnak, és nem látszódik rajtuk a fáradtság. Valójában a mozgás a természetes ‘létforma’ az emberi test számára.
Persze, tegyük hozzá, nem minden testmozgás egészséges, tehát nem érdemes az irodából kirohanni egy építezésre dolgozni. Sok komoly erőfeszítéssel járó, vagy monoton munka még kevésbé az egészség záloga.

Mit tehetünk, ha a munkánk íróasztalhoz köt minket?

Vannak olyan munkakörök, amelyeknél alapvető, hogy ülve végezzük. Ha a monitor előtt töltjük is a napi nyolc órát, tudunk tenni a tarkó-, hát, nyak-, gerinc fájdalmak ellen.
A testtartás az egyik lényeges pont; sokan begörbülve dolgoznak az íróasztalnál. Ám ha jól állítjuk be a székünk magasságát az asztallaphoz képest, vagy éppen a monitor dőlésszögét, akkor máris egyenesebben ülhetünk.



Érdemes ergonomikus széket - lehetőleg forgószéket - választanunk, amely ‘tekintettel van’ a gerincünk igényeire. Ha úgy érezzük felállva, hogy lezsibbadtunk, megmerevedtünk, vagy épp csak most egyenesedünk ki hosszú idő után, akkor az irodai székünk helyett érdemes másikat választani.
Nagy befektetésnek tűnhet egy minőségi irodai szék, de ne feledjük, minden nap értékelni fogjuk, no és a legnagyobb érték az egészség. A jó háttámla - amelynek nekidőlhetünk teljes hátunkkal - például óriási segítséget jelent.

Megvan az ergonomikus ülőalkalmatosság? Akkor toljuk be egészen a székünket az asztalhoz, és ami fontos, ne üljünk sokáig elfordulva - például mert a számítógép az asztal egyik sarkában fér csak el.
Végül, ne ‘felejtsük’ magunkat órákig ülő pozícióban. Óránként tíz perc mozgás, nyújtózással egybekötve hozzájárul ahhoz, hogy olyan fitten menjünk haza nap végén, ahogy megérkeztünk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 25. 13:57, hétfő | PR

Raktározás, logisztika területén dolgozol Eger környékén? Ezért szerezz targoncás jogosítványt!

A targoncás jogosítvány már önmagában is sok munkalehetőséggel kecsegtet.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.