Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Augusztus 19. 10:43, szombat | PR
Forrás: (x)

Így tudhatja meg, érvényes-e még autópálya-matricája

Így tudhatja meg, érvényes-e még autópálya-matricája

Nem mindegy, meddig használ egy-egy e-matricát: valamennyi autópálya-matricának meghatározott ideig tart az érvényessége.

Ez, típustól függetlenül lehet időbeni és/vagy területi korlát, a főszabály azonban ugyanaz: ha lejárt, akkor büntetés kiszabására kerül sor, amit jobb elkerülni. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan tudja ellenőrizni az úthasználati jogosultság érvényességét.

Szerencsére a teendő nem sok és nem nehéz, az egész művelet pár perc alatt letudható – feltéve, ha online vásárolta meg a matricát. A rendszám matrica érvényesség lekérdezés szempontjából a legfontosabb: azt megadva derül ki, meddig használhatja pótdíj nélkül Magyarország, vagy, megyei matrica esetén, az adott vármegye fizetős útszakaszait.

Az autópálya-matrica érvényesség lekérdezése

Matricát a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer hivatalos online viszonteladóinál, például az autopalyamatrica.hu honlapon vásárolhat. Ezen a felületen természetesen az e-matricák érvényességét is lekérdezheti.

Nincs más teendője, mint megnyitni a fenti honlapot, majd kiválasztani az „Érvényesség lekérdezés” menüpontot. A felületen adja meg a gépjármű forgalmi rendszámát, a felségjelet, majd azt az e-mail címet, amire a lekérdezés eredményét fogadni kívánja. Ez az e-mail tartalmazza majd a matrica típusát és érvényességi idejét.

Fontos: itt kizárólag a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. viszonteladói hálózatában online vagy SMS-ben vásárolt e-matricákra vonatkozik. Vagyis nem lehet lekérdezni a NÚSZ Zrt. weboldalán, értékesítési pontjain, ügyfélszolgálatán vagy viszonteladói partnereinél (benzinkutak, utazási irodák) vásárolt matricák érvényességi idejét!



Röviden a matricák időbeli és területi érvényességéről

A 2023-ban megvásárolt éves országos, illetve éves megyei matricák 2024. január 31. éjfélig érvényesek, azok korlátlanul használhatok.

A heti (10 napos) autópálya matrica 10 napig érvényes a vásárló által megadott kezdőnaptól számítva további 9, összesen 10 egymást követő napig, a 10. nap 24. órájáig. Magyarország összes díjköteles útszakaszát lehet vele használni.

A havi autópálya matrica a megadott kezdőnaptól a következő hónapban a kezdő nappal megegyező nap 24. órájáig érvényes. Ha ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, a hónap utolsó napjának 24. órájáig érvényes, és az ország összes fizetős útszakaszát használhatjuk vele.

A Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes matrica típus az éves e-matrica is. A tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. éjfélig érvényes. A megyei matrica a vásárló által megadott vármegyének az összes útjára érvényes, és a tárgyévet követő év január 31. éjfélig érvényes.
Az autópálya-matricák árai

Táblázatunkban a bruttó összegeket szemléltetjük, e-matrcia vásárlás esetén ezekre rájön még egy jelképes kezelési költség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 25. 13:57, hétfő | PR

Raktározás, logisztika területén dolgozol Eger környékén? Ezért szerezz targoncás jogosítványt!

A targoncás jogosítvány már önmagában is sok munkalehetőséggel kecsegtet.