Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Január 09. 01:08, szerda | PR

Hogyan válasszunk világítást otthonunkba

Hogyan válasszunk világítást otthonunkba

A lakásunkban elhelyezett lámpa fények minősége alapvetően befolyásolja hangulatunkat. Ahhoz, hogy komfortosan érezzük magunkat otthonunkban nem mindegy, hogy milyen világítást választunk.

Hányszor láttam már csodásan megtervezett belső berendezést, megtervezett enteriőrt, amit aztán a világítással rontottak el. Sajnos, ha a lámpa használat rosszul átgondolt, nem elég, hogy nem lesz hangulatos az otthonunk, de még a bútoraink, tárgyaink sem fognak érvényesülni. Éppen ezért válasszunk az adott helyiségnek, belmagasságnak és a célnak megfelelő világítást. A következőkben megmutatjuk, hogy milyen lámpát érdemes használni a nappaliban, konyhában és a hálószobában.

Nappali

Egy átlagos család a nappaliban tölti a legtöbb idejét, ezért nagyon nem mindegy, hogy itt milyen megvilágítást használunk. A nappali középpontján, vagy nagyméretű szoba esetén akár több ponton érdemes nagyfényerejű csillárokat használni. Szerencsés, ha ezek szórt fényt adnak, és még jobb, ha a fényerő szabályozható is. Akik a modernebb darabokra esküsznek beszerezhetnek mennyezeti lámpát is, ami kevésbé lóg be a térbe.

A hangulatvilágítással egy sarokban elhelyezett állólámpával gondoskodhatunk. Ennek köszönhetően intim hangulat hozható létre az esti beszélgetésekhez, vagy TV nézéshez is.

Sokan alakítanak ki dolgozó- vagy olvasó sarkot is a nappaliban. Ne feledkezzünk meg ennek megvilágításáról sem, ezt megtehetjük falikar vagy asztali lámpa segítségével is.

Konyha

A hölgyek ezen nem fognak meglepődni, de nagyon sok időt töltünk a konyhában is, így itt is alaposan meg kell tervezni a világítást. Mivel itt pucolunk, szeletelünk, főzünk és mosogatunk, ez egyfajta munkaterület, ahol nem elég a hangulatvilágítás. Érdemes itt is a középpontban elhelyezni egy erősebb fényű mennyezeti lámpát.



A konyhapultot konyhai szalagba foglalt LED-ekkel érdemes megvilágítani, a főzőlap megvilágítását pedig a szagelszívóba szerelt fényforrásokkal oldhatjuk meg. Ne felejtsük el, hogy a mosogatáshoz is szükségünk lesz elegendő fényre, így felső szekrény alá helyezzünk el fényforrást.

Hálószoba

A hálót úgy érdemes kialakítani, hogy ne itt dolgozzunk, elmélkedjünk, és ne is használjuk lerakatnak. Az a jó hálószoba, amit leginkább csak alvásra használnak, nem zsúfolt, és hangulatos világítással van ellátva.

Éppen ezért ide nem szükséges nagy fényerejű csillár, hanem éppen elég egy kisebb fényerejű mennyezeti lámpa helyette. Mindezt érdemes kombinálni az éjjeli szekrényekre helyezett kisebb, fényerőszabályzós asztali lámpákkal.

Még intimebb hangulat teremthető LED szalagok, LED dekorlámpák és gömbfüzérek segítségével. Ezek sok esetben több színben is világítanak, illetve gyenge fényerővel rendelkeznek, így igazi hangulatot kölcsönöznek a hálónak.

Akinek pedig ez sem elég, beszerezhet egy lávalámpát is, amiben hő hatására kis viaszbuborékok mozognak, ezzel fortyogó láva hatását keltve. Ezek ma már sokféle színben is elérhetőek, és garantáltan szívmelengető hangulatot fognak kölcsönözni a hálónak. Ilyen lámpákat találhatunk a FAVI.hu oldalán is, ahol összeszedték a magyar piacon elérhető bútorokat és dekorációs elemeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 25. 13:57, hétfő | PR

Raktározás, logisztika területén dolgozol Eger környékén? Ezért szerezz targoncás jogosítványt!

A targoncás jogosítvány már önmagában is sok munkalehetőséggel kecsegtet.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről