Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Február 02. 05:00, szombat | Bulvár
Forrás: ujasz.hu

Halottakat élőként fényképezve, ez volt a divat 150 éve

Halottakat élőként fényképezve, ez volt a divat 150 éve

Sminkkel, nyitott szemmel a családban.

A legszebb vasárnapi ruhájába öltözött férfi, fiatal lány a szülei között, egy kisbaba három nagyobb testvére között – egy dolog köti össze őket ezeken a 19- századi fényképen: hogy mindhárman halottak. Bemutatunk egy bizarr szokást a fénykép őskorából. A dagerrotípia 1839-es feltalálása egy addig elképzelhetetlen csodát vitt el az emberekhez: annak a lehetőségét, hogy magukat és szeretteiket úgy örökíthetik meg, ahogyan az életben valójában kinéztek.

dagerrotípiáról röviden csak annyit, hogy azt tíz évnyi kísérletezés után 1837-ben dolgozta ki Louis Daguerre, aki azt felajánlotta a francia kormánynak, ami életjáradék ellenében meg is vette, majd 1839. augusztus 19-én közkinccsé tette.

Szóval a fotózás hirtelen elérhetővé vált, aminek voltak ma már morbidnak tűnő következményei is. Például az a divathullám, amely a század második felében végigsöpört Európa középosztályán és melynek lényege az volt, hogy úgy készítettek fényképet a holtakkal, mintha azok még élnének.

A post-mortem fotográfiaként ismert módszer abban a korszakban dívott, amikor igen nagy volt a gyermekhalandóság. Az elhunyt kicsiket hétköznapi környezetükben, akár a bölcsőben, vagy egy kereveten fotózták le. A felnőtt halottakat pedig gyakran székben, vagy fotelben.
Nem volt ritka az sem, hogy az elhunytat „feltámasztották", azaz úgy tettek, mintha még élne: kisminkelték, nyitott szemmel maguk közé ültették, gyakran még az arcuk is kapott némi pírt (volt, hogy a fényképet színezték meg.

A bizarr divat egészen a 20. század elejéig tartott, amikor a jóval gyorsabb és olcsóbb fénykép érkeztével már nem volt rá igény.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Bulvár

Kövér László az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta

Khálid bin Hilál Al-Máváli sejket, az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.