Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Június 27. 07:25, kedd | Belföld
Forrás: mti

Elindult a Mosoni-Duna vízszint-visszaállítási projekt

Elindult a Mosoni-Duna vízszint-visszaállítási projekt

A Mosoni-Duna torkolati szakaszának vízszint-visszaállítását szolgáló projekt elindult, ajánlattételi szakaszban van a kivitelező kiválasztására vonatkozó feltételes közbeszerzési eljárás

- közölte Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára képviselői kérdésre adott írásos válaszában hétfőn a parlament honlapján.

Az államtitkár Sallai R. Benedek LMP-s képviselő kérdésére adott tájékoztatást a 2017 júniusa és 2020 decembere között elkészülő, 19,3 milliárd forint támogatási összegű projektről.

Fónagy János ismertette: a projekt keretében áthelyezik a Mosoni-Duna torkolatát, amit egy kétnyílású, árvízkapu funkcióval is rendelkező vízszintszabályozó műtárggyal és egy egyszerű kialakítású hajózsilippel valósítanak meg.

A torkolati műtárgy árvízkapuként kizárja majd a Duna árhullámait a vízszint visszaállításával, így javítja az árvízvédelmet, és lehetőség nyílik a vizes élőhelyek rehabilitálására. A vízgazdálkodási fejlesztés 8350 hektár területen valósul meg, a beruházás Győr és Vének külterületét érinti.

Fónagy János emlékeztetett arra, hogy az irányító hatóság, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a WWF Magyarország 2016. október 28-án partnerségi megállapodást írt alá, ennek alapján civil szervezeteket vonnak be a projekt megvalósíthatósági tanulmányának minőség-ellenőrzési folyamatába, a természetvédelmi, környezetvédelmi, fenntarthatósági szempontok hatékonyabb érvényesítése érdekében. A tanulmány várhatóan 2017 nyarán készül el - jelezte.

Az engedélyezési eljárások dokumentumaiba betekintést lehet kérni az illetékes építésügyi, valamint vízügyi hatóságoknál, illetve a NFM Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programok Irányító Hatóságánál - olvasható Fónagy János írásbeli válaszában.

A nagyprojekt támogatási kérelemének összeállítása megkezdődött, azt várhatóan 2018. második negyedévében nyújtják be az Európai Bizottsághoz - közölte az államtitkár.

Címkék: duna, Mosoni-Duna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.