Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Március 20. 15:15, péntek | Belföld
Forrás: MTI

A Századvég 3,1 százalékos növekedéssel és kamatcsökkentéssel számol az idén

A Századvég 3,1 százalékos növekedéssel és kamatcsökkentéssel számol az idén

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. prognózisa szerint a magyar gazdaság növekedési üteme 2015-ben elérheti a 3,1 százalékot, míg jövőre a 2,4 százalékot. A kutatóintézet elemzői arra számítanak, hogy a jegybank akár 1,5 százalékig csökkenti az alapkamatot az idén.

A Századvég szerint a Magyar Nemzeti Bank az elkövetkező hónapokban több lépésben, akár 1,5 százalékra is csökkentheti az irányadó rátát.
A globális és hazai nyomott inflációs környezet, az alacsony inflációs várakozások és Magyarország kedvező pénzpiaci megítélése a monetáris lazítás irányába mutatnak. Szintén ezt erősítik az elmúlt hónapok nemzetközi monetáris intézkedései: az Európai Központi Bank mennyiségi lazítása és a Lengyel Központi Bank kamatvágása - olvasható a kutatóintézet pénteken közzétett, "Makrogazdasági monitor és konjunktúraelemzés" című kiadványában.
Várakozásuk szerint az éves infláció az idén 0,3 százalékos lehet, jövőre viszont felpörög és 2,6 százalékra emelkedhet a fogyasztói árindex.
A kutatóintézet elemzői azzal számolnak, hogy a gazdasági teljesítményt az idén elsősorban a fogyasztás, jövőre pedig újból az export vezérelheti. Várakozásaik szerint a kivitel növekedése továbbra is tartósan felülmúlja az importét, köszönhetően az erőre kapó nemzetközi gazdasági környezetnek. A behozatalt pedig az idén várhatóan nem érik a tavalyihoz hasonló olyan egyedi sokkok, mint a gáztározók feltöltését szolgáló jelentős földgáz import.
A fogyasztás erősödő növekedését 2015-ben a rendelkezésre álló jövedelem jelentős emelkedése biztosítja. A gazdaságpolitikai intézkedések mellett az alacsony kamat- és inflációs környezet is emeli a fogyasztási hajlandóságot, amit a munkaerő-piaci folyamatok tartós javulása is segít. Emellett az idén a forintosítás és a bankok elszámoltatása is növeli az elkölthető jövedelmet.
A munkanélküliségi ráta 2015-ben 7,4 százalékos lehet, az emelkedő aktivitás és foglalkoztatottság mellett pedig 2016-ban már 7 százalék alá süllyedhet.
A beruházások idei, mérsékeltebb ütemű növekedését a versenyszféra mellett az uniós forrásokból megvalósuló állami beruházások továbbra is segítik. Jövőre ugyanakkor a korábbi uniós tervezési időszak lezárása miatt a beruházások visszaesésére számítanak a Századvég elemzői.
A Századvég Gazdaságkutató Zrt. becslése szerint a 2015. évi költségvetést övező pozitív és negatív kockázatok kiegyenlítik egymást, így tartható a kormányzati hiánycél: az államháztartási hiány az idén a GDP 2,4, jövőre 2,1 százalékát teheti ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.