Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. December 01. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A magyar nők ötödét éri fizikai bántalmazás

A magyar nők ötödét éri fizikai bántalmazás

A kapcsolati erőszak áldozatainak száma több százezerre tehető Magyarországon. A nők ötöde érintett fizikai bántalmazásban, valamint nagyjából 20 ezer a veszélyeztetett gyermekek száma, akik közül évente harmincan halnak meg elhanyagolás miatt – mondta Senkár Éva, az Ökumenikus Segélyszervezet pszichológus munkatársa a Rádió Orienten.

A kapcsolati erőszak fogalmába sokfajta bántalmazási forma beletartozik, így a szoros kapcsolatokban előforduló fizikai, szexuális, vagy érzelmi, szóbeli bántalmazás, de ide értjük a gyerekek bántalmazását, fizikai vagy érzelmi elhanyagolását is – ismertette Senkár Éva.

Nagyon gyakori a bántalmazás valamelyik formája, pontos statisztikai adatokat azonban nehéz mondani, hiszen sok esetben az erőszak rejtett marad, ugyanis az áldozatok nem mernek beszélni róla. Különösen a férfiak titkolják el, ha ilyen jellegű megfélemlítés éri őket, ezért a férfi áldozatok számáról még kevesebb adat áll rendelkezésre.

Senkár Éva hangsúlyozta, a bántalmazás, nagyon bonyolult lelki folyamat. Az áldozatok 'szégyenlik magukat, és attól félnek, hogy a környezetük őket tenné felelőssé az erőszakért” - mondta. „A legfontosabb, hogy a bántalmazott érezze, áll mellette valaki. Ezt azonban nehezíti, hogy az áldozatok gyakran elszigetelődnek, a bántalmazó fél ugyanis megpróbál teljes kontrollt gyakorolni felettük, és korlátozni külső kapcsolataikat” - emelte ki a pszichológus.

Az óvodában, iskolában dolgozó pedagógusok felelőssége óriási, hogy észrevegyék a gyerekbántalmazás jeleit. „A gyerekek gyakran jelzik, ha nincs meg a szükséges, nyugodt hátterük. A velük foglalkozó szakembereknek fel kell figyelniük, ha agresszívabbak, szorongóbbak, romlik a teljesítményük, nem tudnak társas kapcsolatokat kialakítani, nem szeretnek hazamenni, vagy a bántalmazásnak esetleg külsérelmi nyomai is vannak. Fontos, hogy a pedagógusok időben jelezzenek a gyermekjóléti szolgálatoknál, hogy a család minél hamarabb segítséget kapjon.

Felnőttek esetében talán nehezebb észrevenni a jeleket, azonban a környezet gyakran mondja utólag, hogy gyanakodott a problémára, mert a bántalmazott fél nagyon zavart, ideges volt az utóbbi időben. Az is feltűnhet a környezetnek, hogy a bántalmazott túlságosan erős ellenőrzés alatt van. „Ha észreveszünk valamilyen jelet, próbáljunk róla beszélgetést kezdeményezni, merjünk rákérdezni” - tanácsolta Senkár Éva.

A bántalmazottak mellett, az erőszak szemtanúit célozta az Ökumenikus Segélyszervezet novemberi kampánya. A Vedd észre, ha valami nincs rendben! címmel indított kezdeményezés a lelki és a fizikai erőszak jeleire hívta a fel a figyelmet.

Senkár Éva kiemelte, az Ökumenikus Segélyszervezet a kampány mellett, a gyakorlatban issegít a kapcsolati erőszak áldozatainak.Krízisközpontokat illetve titkos menedékházat működtet, ahol fogadja a bántalmazás elől menekülésre kényszerülőket. Itt azonnali lakhatást biztosítanak és komplex segítséget kapnak az érkezők – mondta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során